Tarolt a HMG

2001-ben rendeztük meg először a Justh Zsigmond vers- és prózamondó versenyt, mellyel névadónk emlékét kívánjuk ápolni. A most tizenötödik alkalommal, az író születésének napján (február 16.) megrendezett versenyre ezúttal is Békés és Csongrád megyei diákok jelentkeztek, összesen 11 iskolából. A szavalóversenyt Bojtor István, Orosháza város alpolgármestere nyitotta meg. Az utóbbi évek legnagyobb létszámú mezőnyében a 9-10. évfolyamosoknál tizenhárman, a 11-12. évfolyamosoknál pedig húszan adták elő választott irodalmi alkotásukat a zsűri (B. Imre Julianna zsűrielnök, Bertáné Halász Edit, Dégi Éva), valamint a szavalótársak előtt.

A zsűri elnöke az eredményhirdetést megelőző értékelőjében megköszönte a diákok és a felkészítő pedagógusok munkáját. Dicsérte a versválasztásokat, a diákok egyenletesen szép kiejtését, valamint tanácsokat adott arra vonatkozóan is, hogy mit tegyenek azok, akik bakiznak egy-egy szavalat közben. A 9-10. évfolyamosok kategóriájában a zsűri megosztott első helyet adott ki. A verseny végén – a hagyományoknak megfelelően – a diákok egyéni értékelést is kérhettek a zsűri tagjaitól.

Végeredmény. 9-10. évfolyam:

1. Mari Dorottya (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanára: Szurmik Zoltán). Szabó T. Anna: Szőlőhegyi Ballada 

1. Kállai Dávid (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes felkészítő tanára: Szurmik Zoltán). William Butler Yeats: A dooney-i hegedűs

3. Rózsa Judit (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, felkészítő tanára: Némethné Hajdú Hanna). Walt Whitman: Ó kapitány, Kapitányom!

11-14. évfolyam:

1. Sikó Koppány Sebestyén (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanára: Szurmik Zoltán). Francois Villon: A haláltánc balladája

2. Németh Alexandra (Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, Orosháza, felkészítő tanára: Kis Éva). Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?

3. Madácsi István (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanára: Szurmik Zoltán). Johann Wolfgang Goethe: A Villikirály

Különdíj: Szőke Márk (Göndöcs Benedek Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium). Mécs László: A királyfi három bánata

A nagyszerű előadóművészre, a szavalóversenyek „örökös” zsűritagjára, a tavaly elhunyt Józsa Mihályra emlékezve idén először emlékdíjat is átadott a zsűri. A Józsa Mihály Emlékdíjat a versenyzők szavazata alapján Sikó Koppány Sebestyén vehette át.

A szavalóverseny megrendezését a Reflektor Kulturális Alapítvány, az Asztalos Pékség és Orosháza Város Önkormányzata támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük