A beatfesztiválokról két órában

Az orosházi beatfesztiválok története

Az orosházi beatfesztiválok története. További fotókért kattints a képre!

Helytörténeti vonatkozású hozadékán túl rengeteg emberi, érzelmi súlya volt az orosházi beatfesztiválokról szóló beszélgetős estünknek április 26-án, kedden késő délután. A 17 órakor kezdődő és a városalapítási ünnepi eseményekhez, valamint a Zenetörténeti Esték sorozatba is tartozó program kétórásra sikeredett, s úgy tűnt sikerült elérnünk kitűzött célunkat, azaz, hogy felelevenítsük a 70-es évek beatzenéinek és az orosházi fesztiváloknak a hangulatát, továbbá alkalmat adjunk egymást régen nem látott barátoknak, ismerősöknek, hogy sok-sok év, évtized után újra találkozzanak. A fesztiválok jelentőségét és emlékének fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy – nagy örömünkre – eljött hozzánk Debrecenből a fesztiválokon többször arany diplomát szerző Lux együttes két tagja, Tikász Sándor és Pikó Sándor is!

A rendezvényen Varga Zoltán egykori könyvtárigazgató, országgyűlési képviselő töltötte be a házigazda szerepét, aki a fesztiválok idején a seregszemlék titkári teendőit látta el. Itt volt velünk Vértestolnáról a fesztiválok megálmodója, létrehozója, szervezője Benkő Péter Benedek, továbbá két korábbi helyi muzsikus Csizmadia Béla, illetve Bánfi Antal, valamint Plenter Béla, aki szintén elég messziről, Simontornyáról érkezett.

Az összes orosházi fesztiválról természetesen nem lehetett a teljesség igényével szót ejteni, ám azok hangulatát, érzésvilágát jól visszaadták egyrészt a Varga Zoltán által előadott történetek, illetve a Lux tagjainak lényeglátó hozzászólásai, másrészt a zenészek visszaemlékezései. Arról már nem is beszélve, hogy Benedek több CD-vel a kezében állított be hozzánk, s ezek egyikén a 75-ös műsor rádió által felvett zenéit hozta magával, melyből természetesen bejátszottunk jó néhány felvételt. Az est további színesítéséről pedig a Csizmadia Béla, Plenter Béla, Bánfi Antal összeállítású, kissé átalakult Ördögszekér formáció élőzenéje gondoskodott.

A beatfesztiválos rendezvény egy kicsit visszaadta a beat, illetve a beatkorszak atmoszféráját, megmutatva milyen lényeges emberi és baráti kapcsolatok alakultak ki akkor a könnyűzene égisze alatt, sőt jelezte azt is, hogy bár évtizedek múltak el azóta, ezek a barátságok ma is élnek s talán fontosabbak mint egykor voltak.

Köszönet minden résztvevőnek!

A rendezvényen készült fotókért kattints a fenti képre, vagy ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük