Mikrocenzus 2016.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016. október 1. és november 8. között mikrocenzust, népesség-összeírást tart, mely a lakosság 10%-át érinti. Célja, hogy aktualizálja a legutóbbi népszámlálások adatait, és képet adjon a lakosság életkörülményeiről. Az összeírásra kijelölt háztartások szeptember 26-30. között vehetik kézhez az adatszolgáltatásra felkérő levelet.

A mikrocenzus két kitöltési szakaszból áll. 2016. október 1-9. között a felmérésbe került személyek interneten maguk válaszolhatnak a kérdésekre a felkérő levélben szereplő egyedi azonosító kód és jelszó segítségével a www.mikrocenzus.hu oldalon. Akinek nincs lehetősége a kérdőív online kitöltésére, azokat ezt követően számlálóbiztosok keresik fel 2016. október 10. és november 8. között, ám az eddigiektől eltérően nem papíron, hanem laptopok, valamint tabletek segítségével végzik az összeírást.

A Mikrocenzus 2016, vagyis a népesség-összeírás gördülékeny és biztonságos lebonyolítása érdekében a Központi Statisztikai Hivatal 2016. szeptember 21-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Könyvtárosok Egyesületével és az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel.

A megállapodást Dr. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese, Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, valamint Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke látta el szignójával.

Az együttműködés célja a mikrocenzus időszakában a lakosság tájékozottságának növelése, valamint az internetes válaszadás népszerűsítése, elősegítése.

Az együttműködés keretében a mikrocenzus gördülékeny és biztonságos lebonyolítása érdekében az MKE vállalja, hogy

  • segíti a tagjai és a KSH szervezeti egységei közti személyes kapcsolatfelvétel megteremtését,
  • a rendelkezésére álló eszközökkel információt nyújt a lakosság számára a mikrocenzussal kapcsolatban, különös tekintettel az internetes válaszadás lehetőségéről,
  • a tagságába tartozó könyvtárak körében megszervezi a könyvtáraknál rendelkezésre álló informatikai infrastruktúra internetes adatszolgáltatásra történő felhasználását, illetve saját maga és tagjai útján felhívja a lakosság figyelmét a könyvtári infrastruktúra felhasználásának lehetőségére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük