Bach és az antianyag – Könyvajánló

Lehet-e még újat mondani a barokk zene legnagyobb alakjáról? Van-e még valami, ami új nézőpontból világítja meg ennek a géniusznak az életét, és persze művészetét? Lehet-e új összefüggésrendszert felállítani Bach életére, zenéjére, illetve bármire, amit a művészet hivatott szolgálni? Pardi Anna, költő, újságíró könyve e kérdésekre határozott igennel felel.

0000150_bach-es-az-antianyag_300

Forrás: Kairosz.hu

Az alig több mint 200 oldalas kötet tulajdonképpen különös stílusban megírt Bach monográfia, illetve inkább talán életrajz. Szerzője nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a – Bach életétől és muzsikájától egyébként sem távol álló – létfilozófiai kérdések felől közelítse meg a zeneszerző életét. Ugyanakkor érdekes módon az alkalmazott megközelítésmód távolról sem hasonlít a tudományos dolgozatok száraz stílusára. Valójában egy olvasmányos, zenetörténeti elemekkel erősen megtűzdelt, sajátos ízű, jól megírt – mondhatni sziporkázó – esszékötettel van dolgunk. S hogy mi köze mindennek az antianyaghoz? Idézzünk a kötet hátsó borítójának szövegéből:

„A zene ősoka az ellenpont. Mi az ellenpont voltaképp? Mi az antianyag? A nagy teljesítmények pillanatában mindezt Bach tudatlanul tudta. Oly lelkület birtokába jutott, amely birtokláson felül való. A fúga a fugero, fugere, szökni, futni latin igéből származik, tehát futott, szökött, terjedt felfelé. A szeretet tömegvonzása, a dolgok összessége a Legfőbb Jóhoz röpítette őt, amit megismerni maga a boldogság, nem ismerni maga a boldogtalanság. […] A világ előrehaladása fokozódó szétválásokon át vezet. A fúga művészetében létfilozófiai kérdések csendjébe jutott el a mester: az egyneműben soha nincs meg a mozgásra való hajlandóság. A jó és a rossz, az anyag és az antianyag egy kétpólusú világ mozgatói.”

Mintha túl járnánk már anyagon, világon, zenén, művészeten, mindenen…
Pardi Anna korunk egyik kimagasló esszéistája, az elmúlt években megjelent köteteivel nem csupán a művészet körében (Gesualdo, Schubert, 2010, Ludwig, 2012, Gogol, 2014), de a misztikum (Avilai Nagy Szent Teréz, 2013) világában is szívesen kalandozott. Kötetei a Kairosz kiadó gondozásában jelentek meg.

A Bachról szóló könyv kikölcsönözhető a Justh Zsigmond Városi Könyvtárból. Szeretettel várjuk olvasóinkat!

március 25, 2017

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük