Akik írnak …

Örülök. Mert kiderült, van szín a mi kisvárosunk életében. Gondolkodó, színes egyéniségek a mi bloggereink. Akiket ki lehet csalni a gép elől, hogy ne csak online mondják a magukét, hanem face to face.
Örülök. Mert kiderült, hogy jó irányba tartunk akkor, amikor az internetező, ott kommunikáló és megjelenő olvasókra figyelmet fordítunk, és nem csupán az IM tájékoztatással, hanem a bloggal is.

A találkozóról írtak a bloggerek, N.Zoli és Korbely Gyuri, HédiAlíz, plusz a Ligetutca. De hogy ne maradjunk ki, mi házigazdák sem, megpróbálom felidézni az estét. Jegyzőkönyv nélkül és egyéni látószögből, természetesen.

A bloggerek legtöbbje (Németh Béla és Korbely Görgy kivételével) a könyvtárunk honlapjáról, emailből, a könyvtárblogról, a helyi újságból és szájhagyomány útján értesültek a találkozóról. Ezért számunkra is a kezdéskor derült ki, mennyien jönnek el személyesen. Csaba mindenre fel volt készülve (és el volt szánva), de láttam a mosolyt az arcán, hogy igen, itt vannak, eljöttek, de jó.
Sok váratlan felismerés nem történt atekintetben, hogy miért blogol valaki: közléskényszer, ez volt a legnépszerűbb indok. Információközlés távol élő barátoknak. Volt itt klasszikus babanapló, a neten vezetve. Intézményi, tematikus, én-, közéleti és politikus blog. Nem orosházi, de mégis, és orosházi földiek blogja. És abszurd, ami nem elvont. Bevallottan senkinél sem az elsődleges cél, hogy sokan olvassák (de a statisztikát azért böngészik) és optimális a legalább heti háromszori frissítés az érdeklődés fenntartásához.
Szó esett arról, hogy a blog közösségi élmény: az azonos szolgáltatónál lévő, vagy a hasonló érdeklődésű bloggerek közösséget alkotnak, kommunikálnak egymással, egymás virtuális ismerősei. Továbbá a rövidítéseket az orosházi blogolók nem tartják helyénvalónak a bejegyzésekben, és a legtöbben várnak kommenteket a gondolataikra. Vendégeinket nem zavarja a névtelenség, a nicknéven való hozzászólás, szerintük ez nem lényeges a mondanivaló szempontjából. És itt áttértünk a fórum menüpontra, beszélgetés kerekedett városunk leglátogatottabb fórumáról mint közvélemény-formáló eszközről. Gyuri szerint nem is, Németh Béla szerint pedig mégis. A polgármester úr egyébként hitelesebbnek tartaná, ha a hozzászólók a nevüket vállalva tennék meg észrevételeiket. Itt kis közéleti vita alakult ki a demokráciáról, a véleménynyilvánítás szabadságáról, arról, hogy kell-e félni napjainkban, ha kritikát mondunk a városvezetésről, például. Ebben nem született konszenzus, és bár az álláspontok megmásíthatatlanok voltak, elfogadtuk egymás másként gondolkodását.
A harmadik meghívott vendég sajnos nem tudott eljönni, de küldött egy post-ot a véleményéről, miért ellenzi a blogokat. A bloggereknek természetesen feltámadt erre a vitakedvük, és egymással megbeszélték, miért is nem értenek egyet az ellenzővel.

Összességében jó hangulatú beszélgetés volt, Csaba jó formában volt, néhány magas labdát leütött szelíd iróniával, ezeken mindenki jót nevetett.
Szerintem jól kitaláltuk ezt a programot;-)

március 28, 2007

  • Nem csak szerinted! Tényleg jól ki lett találva! Legyen még ilyen!!! Ilyen események hozzák össze a város lakosait. És tök kellemes volt, meg minden .
    A tea nagyon fincsi volt.
    Mikor lesz a legközelebbi?

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük