JÁTÉK! A jokaimor.freeblog.hu ajánlja: A lőcsei fehér asszony

Jokai-keret(A-3-osszes)-05-27...A http://jokaimor.freeblog.hu/ ajánlja:

Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony

Először is köszönöm a felkérést a Veszíts el egy könyvet! játékára. Leírom hát, melyik a kedvenc könyvem (a sok kedvenc közül) és megadom a hozzá kapcsolódó kérdést is. A válaszadók között sorsolják majd ki a könyvet, amelyet elolvasása után kéretik elhagyni.

Stílszerűen Jókai kötetről lesz szó. :) A lőcsei fehér asszony.

Nagyon izgalmas a cselekménye, mindig másmerre kanyarodik, mint amire számítanánk. Van benne szerelem, cselszövés, harc, bosszú, halál, sors keze.
Leköti az embert, mint egy krimi. Magával ragadó a nyelvezete, olvasmányos, nehéz letenni.

És végig töprenghetünk azon, hogy a fehér asszony vajon a jó vagy a rossz oldalon áll? :)

Tehát a könyvet merem ajánlani azoknak is, akik egyébként nem rajonganak Jókai műveiért a hosszadalmas leírások miatt.

A belőle készült filmről viszont nincs jó véleményem. Ott kezdődik, hogy a főszereplő 26 éves csábító, gyönyörű, szenvedélyes nőt Törőcsik Mari játssza 42 évesen, aki nagyjából az ellentéte mindennek. A filmet nagyon nehezen érti meg az, aki nem olvasta a könyvet. Csak kb. minden tizedik eseményt vették bele, a leglényegesebb elemeket kihagyták, így pedig érthetetlen az egész történet. Egyáltalán nem jön át a könyv lényege a filmben.

Végül idézet a bevezetésből:

„Azt beszélik, hogy ez a nő elárulta a nemzetét.

Az első és egyetlen nőalak az egész magyar történelemben, aki nemzetáruló volt.

De hiszik, mondják, bizonyítják, hogy az volt.

Azért festik a képét az ajtóra, a falakra, abban a helyzetben, aminőben az árulást elkövette; azért nem engedik elmúlni, csendesen meghalni, mint más kiszenvedettet, akinek a rádobott hanttal bocsánatot is ad a világ; azért kényszerítik fényes nappal kísértetképpen megjelenni, példának odaállni; csábtekintetével századokon át rossz hírét hirdetni, ahol a gyermekek egymásnak mutogatják: „Nézd: ez volt a fehér asszony, aki a hazát elárulta”.

És ugyanez a [nő] később mint önfeláldozó vértanúja a nemzeti szabadság ügyének, tűnik le a láthatáron.

Jön, mint egy üstökös, s leszáll, mint egy csillag.

Hol a megoldás az ég-pokol különbségű ellenmondás között egy nő jellemében?

Két lelke volt-e ez asszonynak?

Minő indulatok, minő szenvedélyek vezethették a kezdettől a végezetig?

Ha csupa gyöngeségből állt volna a jelleme, akkor könnyű volna a csomót megoldani: szeszély, csapodár vágy, könnyelműség elég magyarázat egy asszonyi kalandorélethez; de mi indokolja az átmenetet a gyöngeségbül a törhetlen erőbe, midőn nem egy hosszú élet, hanem csak rövid nehány év esik közbe.

Hogyan lehet az, hogy egy nő, aki egyszer egy csókért odadob egy országot, másszor megint azért az országért odadobja saját ifjú szép fejét?”

Ha meg szeretnéd nyerni a könyv első elveszítésének lehetőségét, válaszolj az alábbi kérdésre. A határidő a mai naptól számított egy hét, a válaszokat a konyvtar@justhvk.hu címre küldhetitek. A 2010. március 23-án éjfélig beérkező helyes válaszadók egyikének rövidesen postázzuk a fenti könyvet! Kérésünk: ha elolvastad, veszítsd el te is, a könyvről alkotott véleményedet pedig oszd meg velünk a könyv adatlapján. Érdemes lesz pályázni, hiszen az utolsó ajánló után az összes helyes választ beküldők között kisorsolunk majd egy közel 30.000 forint értékű, művészeti albumokat tartalmazó könyvcsomagot is, melyet a Gondolat Kiadó ajánlott fel.

A http://jokaimor.freeblog.hu/ kérdése: Hogy hívták a lőcsei fehér asszonyt?

(Részletesebb bejegyzés a bloggerek akciójáról itt: http://blog.justhvk.hu/?p=2668)

Veszíts el egy könyvet!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük