A Jane Austen könyvklub

Sem egy elsőrangú kritika a regényről valamelyik könyves blogon, sem egy ismerős lelkes ajánlása, sem a rajongás Jane Austen iránt, semmi, tényleg semmi okom sem volt rá, hogy elolvassam Karen Joy Fowler könyvét, A Jane Austen könyvklubot, mégis ez történt: egy gyenge pillanatomban kikölcsönöztem, mert nem volt időm „elolvasandó könyvek listájával” bíbelődni, és ez akadt a kezembe. Utólag már sopánkodni kár, de talán jobban is odafigyelhettem volna a könyvválasztásnál.

A Jane Austen könyvklub akár még egy nagyon jó könyv is lehet, de ehhez nagyon kell szeretned Jane Austent (én meg nem is nagyon ismerem, innentől kezdve persze bennem van a hiba, ez igaz). Mert amúgy semmi többet nem kapsz annál, amit a fülszöveg ígér:  „Öt nõ és egy férfi havonta egyszer találkoznak, hogy Jane Austen regényeit megvitassák. Ez idõ alatt nem csak a regények különbözõ aspektusai elevenednek fel, hanem a résztvevõk vágyai és törekvései is felszínre kerülnek. Az a közös bennük, hogy se nem boldogok de nem is boldogtalanok, valami bántja õket és egy kicsit össze vannak zavarodva, ami a szerelmet illeti.”

A szerző nem bonyolítja túl a cselekményt: sehol egy váratlan fordulat, vagy egy véletlenül ottfelejtett humoros sor. A szereplőket rendre összekevertem, ráadásul nem igazán értettem, még ha a szövegből kikövetkeztethető is volt (ez spoiler lesz, bocs), hogy Grigg és Jocelyn mégis miként találhattak egymásra. Amúgy meg Karen Joy Fowler harmatos stílusánál csak a fordító gépies aprólékossága zavart jobban, ahogy apró csillagos megjegyzésekkel szabdalta még jobban szét az amúgy sem túl lendületes történetet.

A regény végén van egy jópofa válogatás, melyben az elmúlt kétszáz év néhány jellemző kritikáját olvashatjuk el Jane Austenról. Ezeket mondjuk érdemes is.

A Jane Austen könyvklub / Fowler, Karen Joy[Bp.] : Lauris, cop. 2009. – 302 p.

szeptember 2, 2010

  • Én nagyon szeretem Jane Austent, egy kicsit még Hornbynál is jobban (bocs, Nick), szóval nagy lelkesen vetettem rá magam angolul egy pár éve, de elég nagy csalódás volt. A részletek már elég homályosak, de nem volt egy hű de szimpatikus szereplő se, meg ez a sci-fi/Austen rajongási elmélet nekem kicsit meredek.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük