2010 – számokban

Milyen más bejegyzéssel is búcsúztathatnánk az óévet, mint egy olyannal, melyben visszatekintünk a 2010-es esztendőre. Ezúttal azonban nem szubjektíven (esetleg egy kicsit), hanem inkább csak a tényekre, sőt adatokra szorítkozva, a blogunk statisztikáit böngészgetve. Az egyes táblázatok olvasható változatáért klikkelj a képre.

Első táblázatunkban azt láthatjátok, hogy 2010-ben milyen módon találtatok leggyakrabban a blogunkra. Vezetnek azok, akik közvetlenül a címet írták a címsorba (vagy pl. könyvjelzőztek), a második helyen a google, a harmadik helyen pedig a justhvk.hu cím áll, melyről idén automatikusan a blogra ugrott a látogató. Feltűnő, hogy az első tízben három közösségi oldal (facebook, moly és iwiw) is található, ami jelzi, hogy nem haszontalan időtöltés a könyvtár népszerűsítése ezen oldalakon. A harmincas élmezőnyben több könyves blog is szerepel, illetve kakukktojásként az edda.hu, amelynek magyarázatát alighanem ebben a bejegyzésben kell keresni. Sajnos az Edda honlapján nem sikerült rálelnem a hivatkozásra, így nem derült ki, mennyire sikerült felbosszantanunk Attis rajongótáborát.

Nem kis meglepetés született a böngészők versenyében, ahol a Firefox lemosta a korábbi egyeduralkodó Internet Explorert – legalábbis a mi olvasóink netes szokásai ezt bizonyítják. A Chrome még úgy, ahogy versenyben maradt a nagyokkal, a többiek viszont tényleg csak a futottak még kategóriáját erősítették. Vajon ez egy globális tendencia, vagy egyszerűen csak a mi látogatóink szeretik jobban a Firefoxot? (Esetleg Exploreren meg se lehet nyitni az oldalunkat…?)

Persze felvetődhet a kérdés, hogy ezeket a böngészőket milyen operációs rendszer alatt használták a blogunk szeretett olvasói. Nos, úgy tűnik, a szemléletváltásra itt még várnunk kell – vagy meg kell célozni az orosz piacot – ugyanis a Windows elképesztően népszerű az olvasóink között. A 96% az bizony durva, nagyon durva, tessék olvasni az ubuntu.hu-t, és próbálkozni, próbálkozni.

Az imént már finoman utaltunk rá, hogy Putyin elnök országából viszonylag kevés látogatót vonzott könyvtárunk blogja 2010-ben, de ezt a kudarcot talán túléljük még valahogy. A legtöbb kattintás természetesen Magyarországról érkezett, az USA második helyezése kellemes meglepetés (és egyben megerősítés, hogy tényleg jó, ha van egy angol nyelvű blog is a háznál), Románia harmadik helyezése ugyanakkor ismét szinte magától értetődő, tekintve a magyar anyanyelvű lakosok magas számát.

A legizgalmasabb kérdés az ilyen összefoglalók olvasásakor általában az szokott lenni, hogy milyen keresőkifejezésekkel találtak az oldalra az egyes látogatók. Nos, a pikáns és vicces kulcsszavak sajnos nem kerültek be a top30-ba, annál tovább pedig már nem volt értelme nézelődnünk, így maradhat a megállapítás: a Veszíts el egy könyvet! játékból bizony még mindig sokat profitálunk, a könyvtár neve után a játék révén kerültek a legtöbben az oldalunkra. Az élmezőnyben a „könyvtárosok világnapja” kifejezés talán a legmeglepőbb, hiszen arról mindössze egyszer írtunk, mégis a google is az első találatok között hozza azt a bejegyzést. Az első harmincban a könyvtárunk neve szerepel a legtöbbet a legkülönbözőbb változatokban, és amit még érdemes megjegyeznünk: Koszorús Oszkár és Elekes Lajos jól járna egy-egy saját honlappal, mert nálunk is többen keresgéltek utánuk.

Végül lássuk, a blogon belül mely bejegyzések voltak a legnépszerűbbek 2010-ben. A főoldal után itt is a Veszíts el egy könyvet! játékot kell megemlítenünk, hiszen az azt meghirdető bejegyzés még mindig a legnépszerűbb írásunk, és a játékhoz kapcsolódó más akcióinkat is nagy érdeklődés kísérte. Ilyen volt az Olvasni jó! avagy Körkérdés az olvasásról, a könyves bloggerekkel közös ajánlós játékunk, vagy a 2. nagy könyvelhagyó nap. Ezeken kívül sokan megnéztétek még a Munkatársak, az Elérhetőség, nyitva tartás és a Szolgáltatásaink oldalakat is – bár ez így természetes.

Bízunk benne, hogy 2011-ben is nyomon követitek majd a könyvtárunkkal kapcsolatos híreket; akár itt, akár a twitteren, akár a facebookon, akár – ezekkel együtt, vagy ezek nélkül – személyesen is. Boldog új évet kívánunk!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük