CD, letöltés, fájlcsere – esetleg könyvtár?

Nem hazai, de érzésem szerint nálunk zajló folyamatokat is jelez, az amerikai zeneipar forgalmáról készült rövid elemzés. Az írás többek között azt veszi számba, mennyivel csökkent 2007-ben a CD-eladás, illetve a pénzes letöltés 2006-hoz viszonyítva. 2006-ban összesen 542,5 millió CD-eladás, letöltés volt, ehhez képest 2007-ben ez az érték 500 millió. Az egyedi számletöltés viszont nagyon ment: a 2006-os 582 millió helyett 2007-ben 844 millió dollárt fizettek az egyedi számokért az amerikai zenerajongók. Innen közelítve a könyvtárak zenei gyűjteményei, úgy tűnik, nem sok jóra számíthatnak. Magunk ellen beszélve egyébként egyedi számok letöltésére hazánkban is van lehetőség (www.z2.hu). És akkor még nem is ejtettünk szót a fájlcserélőkről.

január 13, 2008

  • max a hangoskönyvben lehet még valami könyvtáras, zenében nem hiszem. filmben pláne.

  • Üdv Péter!

    Jól értem, azt mondod, a könyvtáraknak ma már nincs értelme zenei és filmes anyagok kölcsönzésével foglalkoznia?

  • Van értelme mindennel foglalkozni, de sztem nemsoká a kutya sem fog zenét és filmet kölcsönözni, a netről legaálisan letöltik megnézik és jóccakát. Max valami macskazenét :)

    talán ha a könyvtárak létrehoznának valami rendszert erre, hogy helyi vonatkozású hangzó anyagokat, kisfilmeket egy sms-ért vagy 10 forintért letölthetne a felhasználó, abban lehetne valami. Valami plusz.

    amibe pénz van a kiadók úgyis megoldják, a könyvtáraknak a helyi közösség kiszolgálásában léhetne valami részesedése.

    Pl. egy kisfalucska Gizinéniunokái szalonzenekar neten megjelenő első cd-je a ktárból letölthető lenne teljes terjedelemben, máshol úgysem találja meg Gizike néni.

    csak hangosan gondolkodom, meggyőzhető vagyok, bár én sose kölcsönztem még filmet vagy zenét ktárból. nem is tervezem.

  • Miért kell minden könyvtárban zenei állomány, ha széles sávon a 5-10 perc alatt letölthető a kívánt album — mondjuk a központi könyvtári adatbázisból (a könyvtárból, vagy otthonról), miután az olvasójegyemmel igazoltam magam a gépem előtt? Tehát a könyvtáros csak azt kérdezi, hogy az mp3-lejátszómra közvetlenül, vagy CD-re írja ki nekem? Legalábbis Norvégiában, a szerzői jogvédőkkel egyeztértésben létrehozott központi könyvtári zenei adatbázis árnyékában. Nekünk is lesz ilyen. A következő stratégiai tervben, majd 2014-től ;-))))

  • Kedves Gábor!

    Erről a norvég központi zenei adtabázisról tudnál kicsit bővebben mesélni? Az az igazság, mélyen egyetértek azzal, a kor követelményei egyre inkább új technológiai megoldásokat követelnek a könyvtár szolgáltatásainak formáját illetően. Én jelen pillanatban azt is jó dolognak tartanám, ha például ilyen zenei, filmes eszmecserék is elindulnának itthon, már könyvtári vonatkozásban.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük