Könyvelhagyó nap, 2012

Kedves Mindenki,  március végén lesz négy éves a Veszíts el egy könyvet!, s mi hűen a hagyományokhoz a születésnap apropójából ismét meghirdetjük a nagy könyvelhagyó napot. Mivel március 25-e, a szülinap vasárnapra esik, ezért a könyvelhagyó napot március 23-ra, péntekre hoztuk előre.

Kezdjük azzal, hogy a tavalyi év tapasztalatai alapján idén is létrehoztunk egy eseményt a Facebookon, hiszen tavaly is sokan csak onnan értesültek először a játékról. Szóval ha van kedved könyvet veszíteni 23-án, és jelen vagy a Facebookon, itt jelezheted a részvételedet: http://www.facebook.com/events/205541726214236/

Ha esetleg te is most hallanál először a Veszíts el egy könyvet!-ről, jöjjön egy kis gyorstalpaló.

 1. Keress a polcodon egy olyan könyvet, amit szívesen ajánlanál másoknak, de mégsem törik össze a szíved, ha elhagyod.
 2. Regisztráld a könyved a http://veszitsel.konyvtar.hu/ weboldalon, és ragaszd bele az így kapott elveszítési nyilatkozatot a könyv egyedi azonosítójával.
 3. Na most jön a legjobb rész: veszítsd el a könyved! Egy padon a parkban, vagy kedvenc kocsmád pultján, vagy a suliban egy ablakpárkányon. Vagy bárhol, ahol sok ember megfordul.
 4. Ennyi. Ha szerencséd van, a könyvet olyasvalaki fogja megtalálni, aki nem csak, hogy elolvassa az elveszítési nyilatkozatot, de a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon jelzi is a megtalálást. Erről te e-mailt is fogsz kapni.
 5. A megtaláló később ugyancsak elveszítheti a könyvet, amit valaki más megtalálhat, és azt jelezheti is a neten. És így tovább, és így tovább.

Mindez illusztrálva:

A Veszíts el egy könyvet!-be az év bármely napján bekapcsolódhatsz egy könyv elhagyásával, de minden évben van egy nap – a nagy könyvelhagyó nap – amikor egyszerre sokan veszítenek el könyvet. A cél, hogy minél több könyv elvesztésével tegyük emlékezetessé az évfordulót, egyben felhívjuk a figyelmet a játékra, a könyvekre, az olvasásra.

Van még valami, amivel szeretnénk könyvelhagyásra csábítani mindenkit. Idén egy nyereményjátékot is szerveztünk a könyvelhagyó nap köré, bízva abban, hogy így még többen csatlakoznak majd a mozgalomhoz. A feladat egyszerű:

 1. Veszíts el egy könyvet a nagy könyvelhagyó napon, vagy az azt követő hétvégén (március 23-25.), és azt regisztráld a játék honlapján (http://veszitsel.konyvtar.hu/)
 2. Fotózd le a frissen elveszített könyvedet
 3. Töltsd fel a képet a játék Facebook oldalára (http://www.facebook.com/veszitsel) a könyv szerzőjével és címével együtt (és írhatsz élménybeszámolót is az elveszítésről, bár ez nem feltétel).

Ezt tényleg ne hagyjátok ki. A Facebookon velünk játszók között ugyanis egy több, mint 50.000 forint értékű könyvcsomagot sorsolunk ki az Alexandra Kiadócsoport jóvoltából!

A csomagban zömmel olyan vadonatúj megjelenésű könyvek lesznek (mesék, fotóalbum, regények), melyeket az áprilisi könyvfesztiválon mutatnak majd be az Alexandra Kiadócsoport kiadói. Ennek megfelelően a nyeremény átvételére is csak a könyvfesztivált követően kerülhet majd sor. Ha érdekel, hogy pontosan milyen könyvekről van szó, azt ide kattintva magad is megnézheted. A nyereményjáték tehát három napig tart, és a március 25-én éjfélig feltöltött képek tulajdonosai vesznek majd részt a sorsolásban. Hajrá mindenki!

A szervezésbe bekapcsolódó könyvtárak:

 • Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet Könyvtára, Kecskemét
 • BME OMIKK, Budapest
 • Budai Nagy Antal Gimnázium könyvtára, Budapest
 • Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézet Könyvtára, Zalaegerszeg
 • Deák Ferenc Gimnázium könyvtára, Szeged
 • Gubody Ferenc Szakképző Iskola könyvtára, Cegléd
 • Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza
 • Klubkönyvtár, Városföld
 • Nagy László Gimnázium és Szakközépiskola könyvtára, Komló
 • Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola könyvtára, Miskolc
 • Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Szabadszállás
 • Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola, Pécs
 • Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár
 • Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, Szekszárd

Az alábbi kiadók pedig egyaránt könyveket ajánlottak fel, melyeket a szervező könyvtárak veszítenek el március 23-án. Nagyon nagy köszönet érte minden megtaláló nevében!