Könyvtáros nélküli könyvtár

Úgy tűnik, a könyvek nélküli könyvtár mellett ideje lesz megismerkednünk a könyvtáros nélküli könyvtárakkal is, erre hívja fel figyelmünket legutóbbi bejegyzésében a bosszús könyvtáros, azaz az Annoyed Librarian. A cikk apropóját egy Írországból érkező hír adja, mely szerint néhány kiválasztott ír könyvtárat teljesen automatizáltak, így azokat januártól a nap bármely szakában használhatják az olvasók. Önműködő ajtókat helyeztek el, melyeket olvasójeggyel és PIN-kóddal lehet kinyitni, a könyvtárakat felszerelték biztonsági kamerákkal, és persze a kölcsönzés is automatizált. Az olvasók ezentúl bármilyen időpontban használhatják majd saját eszközeiken a wifit, a könyvtár számítógépeit, valamint nyomtathatnak és fénymásolhatnak is, mindenféle felügyelet nélkül.

Mi lehet itt a baj? A kérdésre részben a poszt alján található kommentek adják meg a választ. A kamerák vajon vissza tartják-e a tolvajokat vagy vandálokat? Van-e egy nyilvános könyvtárnak anyagi lehetősége arra, hogy beszerezze és működtesse a biztonsági berendezéseket? És egyáltalán: mennyire biztonságos egyedül sétálgatni egy kihalt – igaz, kamerákkal felszerelt – épületben?

Kedves olvasók, kérdésünk a hétvégére: ti mit gondoltok: életképes-e a könyvtáros nélküli könyvtár gondolata? Mondjátok el kommentben, vagy szavazzatok itt.

Update: Az említett cikk ugyan nem részletezi – így a mi blogbejegyzésünk sem tette, – de bizonyos részletekből egyértelműnek tűnik, hogy napközben könyvtáros is dolgozik a könyvtárakban (bizonyos területek ezért le is vannak zárva, amikor valóban könyvtáros nélküli a könyvtár). Bocs, amiért erre nem tértem ki rögtön.

Szóval szavazás:

Hozzászólhatsz a Facebookon is:

január 10, 2014

  • nem vagyok híve az esztelen automatizálásnak, de a célszerűnek igen :)

    szerintem nem ártana valóban gondolkozni azon, hogy milyen folyamatok és funkciók a feleslegesek. pl. a kölcsönzés, a beiratkozás, a katalogizálás, ezek mind olyan dolgok, amiket viszonylag kis befektetéssel automatizálni lehetne, és helyettük olyan tevékenységre fordítani a munkaerőt és a pénzt, ami „hasznosabb” a könyvtár és a használója szempontjából is… (ez most nem rátok vonatkozik, hanem úgy általában :) )

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük