Országos Könyvtári Napok

Októberben sok remek programmal várunk benneteket, hiszen az Országos Könyvtári Napokat mi sem hagyjuk ki. Reméljük, ti sem. Előadások, vetélkedők, találkozók, játékok, könyvek és könyvtárosok… Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Szorolap_kesz-page-001

kattints a képre!

Szorolap_kesz-page-002

kattints a képre!

Programjaink:

Október 8., szerda, 16:00: A „Nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörének” találkozója. „Séta bölcső-helyem körül” – Ady Endre költészete.

Október 11., szombat, 15:00: Mű-Kedvelő – biblioterápiás foglalkozás. A szépirodalom remek lehetőség arra, hogy az ember jobban megismerje önmagát, saját és mások viselkedésének mozgatórugóit. Lehetőség arra, hogy felismerjük az önmagukon túlmutató dolgokat, hogy sok szemszögből lássunk rá akár magunk rögzült szokásaira, akár mások magatartásának okaira. Ezeket a lehetőségeket ragadjuk meg könyvtárunkban most, hogy rendhagyó módon ismerkedjünk irodalmi művekkel és engedjük, hogy úgy hassanak ránk, ahogyan csak a művészet, egy-egy művészeti alkotás tud hatni: az érzéseinkre, érzékeinkre és ezek közvetítésével a szellemünkre.

Október 13., hétfő, 17:00: Barangolás a történelem útvesztőin. Kárpáti Attila István történész előadása. Az 1838-as pesti árvíz alkalmával hőssé váló Wesselényi Miklós alakja összeforrt az árvízi hajós állandó jelzővel. A 19. század közepétől kezdve – két erdélyi író, Kemény Zsigmond és Újfalvi Sándor révén – a reformkor eme nagy politikusának élete, de elsősorban gyermekkora az anekdoták, legendás történetek sorozataként vált ismertté. Az anekdotáktól elindulva felvesszük a szálakat, és megpróbáljuk kideríteni, mi is történhetett közel 200 évvel ezelőtt, milyen körülmények között nőtt fel Wesselényi Miklós báró. Az előadás során betekintést nyerhetünk a történész munkájába is.

Október 15., szerda, 17:00: A LélekVitamin Klub találkozója. Itt a mese, hol a mese? Vannak mesék, amelyekhez megannyi szállal kötődünk, és időnként fel-felbukkannak az emlékezetünkben. Vagy azért, mert különleges, szép emlékként élnek bennünk, vagy azért, mert félelemmel töltenek el még ma is. A LélekVitamin Klub mai beszélgetése ezekről a meséinkről szól.

Október 16., csütörtök, 14:00 – 16:00: Játszóház. Szeretnél egy szép könyvjelzőt? Ha igen, akkor szeretettel várunk a PMK bejárata előtt!

Október 16., csütörtök, 18:00: Rockvetélkedő. Háromfős csapatok vetélkedése a könnyűzene témakörében. Helyszín: Petőfi Művelődési Központ, Bubik-terem.

Október 17., péntek 14:00: Lénárt Ferenc: Védd a védtelent! Előadás az Állatok világnapjához kapcsolódóan.

Október 17., péntek 18:00: Társas-Játék-Est a gyermekkönyvtárban.

Október 18., szombat 16:00: Országos könyves blogger találkozó. Közös beszélgetés az olvasásról a megadott témák (olvasás, kortárs magyar irodalom, e-könyvek, könyves blogok, könyvtárak) alapján a könyves blogok szerzőivel + egész nap Molynyomozó játék!

Október 20., hétfő, 17:00: Kopár István: Kihívás – Előadás az első magyar vitorlázótól, aki körbe hajózta a földet. A mély tengerek és az emberi mélységek világa egyaránt feltárul a könyvben: Kopár István kíméletlen őszinteséggel ad számot nem csupán óceáni, hanem hazai hányattatásairól és a választott új hazában, Amerikában szerzett tapasztalatairól is. A New York-ból hazaérkező szerző vetített képes előadáson találkozik olvasóival és dedikálja művét.

Egyéb programjaink

Ments könyvet! Hős olvasóink 100, általunk kiválasztott, még sohasem kölcsönzött, legalább tízéves könyvet menthetnek meg a leselejtezéstől.

Könyvtáras szelfi. Játssz a könyvtárral, készíts trendi könyvtáras szelfit! Miután elkészítetted a szelfidet, töltsd fel a könyvtár facebook-oldalára, és máris részt veszel a sorsoláson, melynek fődíja egy pizzautalvány egy Antikvárium.hu utalvány és egy élményfürdő páros belépő! A játék november 06-án zárul, a sorsolás időpontja: november 07. Ha nyertél, kapsz tőlünk egy facebook-üzit!

Könyvkiárusítás. Október 13 – 18-ig a Petőfi Művelődési Központ előtt. Minden nap 10 órától.

Támogatók: Antikvárium.hu, Atlantic Press Kiadó, Pizza Fórum, Gyopárosfürdő, Underground Kiadó, Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi Művelődési Központ, Orosházi Üveg-Tükör Kft.

Köszönjük a Békés Megyei Könyvtár segítségét!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük