„Harang csendül /Ének zendül

A nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasóköre december 10-én tartotta ez évi utolsó összejövetelét. A téma mi is lehetett volna más, mint az év összegzése, az ünnepvárás, a karácsonyvárás.

Összegzés a Nobel-díj is, amelyet hagyományosan az alapító Alfred Nobel halálának napján, december 10-én adnak át Stockholmban. Az idei irodalmi Nobel-díjas Patrick Modiano , 69 éves francia író. Modianot az emlékezés, a lelkiismeret , a hűség írójaként emlegetik leggyakrabban, akinek – egyik fő témája a náci megszállás, a zsidóüldözések kora. A túlélés lehetősége vagy éppen lehetetlensége. Modiano művei közül nálunk a Dora Bruder és a 2014-ben megjelent a kis Bizsu című regénye a legismertebb.

olvasokor_20141210

December neve a nyelvújítók javaslata szerint „fagyláros” lehetett volna. No, ebben az évben sem igen fagyoskodtunk még, annál találóbb a magyar népi kalendárium elnevezése: „karácsony hava”. Az olvasókör tagjai is elsősorban ehhez az ünnephez kapcsolódóan hozták el kedves verseiket. Gyönyörűséges volt Szabó Gyula előadásában Ady Endre Téli rege című versét hallgatni – nézni, és nem lehet megunni József Attila Betlehemi királyok című kedves versét sem. De újdonságok is elhangoztak. Egyházi énekként közismert a Fel nagy örömre! című ének, és most megtudtuk, a szerző Gárdonyi Géza. Túrmezei Erzsébet és Radó Lili talán kevesek számára ismert alkotók, jó volt megismerni őket. Túrmezei Erzsébet költő, műfordító, diakonissza, országosan ismert személyisége a hazai vallásos irodalomnak. Karácsony előtt című versét hallgattuk meg – a mélységes hit, az elhivatottság tiszta, őszinte hangja magával ragadott mindannyiunkat. Kedves, üde hang Radó Lili Mit üzen az erdő? című verse. A karácsony más népek, más művészeti ágak örök témája, ihletője is. Egy angol népköltést nemcsak hallgattunk,lelkesen ismételtük is a refrént – „Egy csíz a csupasz körtefán” – éppen tizenegyszer! De a karácsony a képzőművészet ihletője is – erről olyan érdekes gondolatokat hallhattunk, hogy valószínű, önálló estét is szentelünk a témának.

A decemberhez hozzátartozik a Mikulás – egy hangulatos kisfilmet néztünk meg Lappföldről, a Mikulás földjéről. De névnapokban is gazdag a december – Arany János Szász Károllyal együtt írta a „Névnapi köszöntő Mentovich Ferencnek” című vidám, évődő hangú verset.

Mivel is zárhattuk volna ezt az estét – békés, áldott ünnepet, boldog új esztendőt kívánunk és találkozunk az új évben – 2015. január 14.én.

Fotók a találkozóról a képtárunkban, kattints a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük