Végy egy szelet szalonnát!

Egy igazi városi legendának próbált utánajárni a New York Times könyves blogja. Az apropót egy decemberi bejegyzés szolgáltatta, melyben a szerző arról értekezik, miféle különleges és bizarr tárgyakat hagynak az olvasók olykor egy-egy könyvben. A lista aranyos: a még Orosházán is szokványos levél és képeslap mellett volt aki már ollót, puskagolyót, egy kisgyermek fogát, gyógyszert, pornóképet, bogarat, virágot vagy pénzt hagyott a könyvben, de a csúcsot kétségtelenül az egy szelet sült bacon szalonna jelenti.

Noha a bejegyzés írója még szkeptikus a kérdést illetően, a hozzászólások megerősítik a hírt, azaz igenis vannak, akik szalonnával jelzik, hol tartanak éppen a könyvben. És ahogy átfutottam a kommenteket, nem is ritka ez a mifelénk szokatlan eljárás, sőt az amerikai példa mellett angol esetet is megemlítenek. Az egyik leghelyesebb hozzászólást a http://www.unshelved.com/ egyik rajzolója írta:

“Egy évben kb. tizenkét könyvtári konferencián veszünk részt, és minden alkalommal megkérdezzük a hallgatókat, hogy vajon személyesen találtak-e már szalonnát a könyvben könyvjelzőként. Mindig van 2-5 olyan személy, aki felemeli a kezét. Az egyetlen alkalom, amikor senki sem jelentkezett, Alaszkában volt, ott néhányan lazacot találtak a könyvekben.”

Azért ez gondolom nem csak nekem totál hihetetlen (és most nem arra gondolok, hogy tizenkét könyvtári konferenciára eljutnak egy évben, és ott ilyesmiről beszélgetnek, bár az is ;)). Hála a sorsnak és páratlan szerencsémnek én még ilyen gusztustalan dologgal sohasem találkoztam könyvben, és soha, de soha nem is akarok, vagy ha mégis, akkor kizárólag ilyen formában. Nálunk a könyvtárban a képeslap, apróbb jegyzetek és az olvasójegy a leggyakoribb, ami a könyvben marad. A magam részéről pedig állandó könyvjelzőm ugyan nincs, de arra mindig figyelek, hogy az anyaga papírból legyen. :)

Körkérdésünk: ki mit használ könyvjelzőként?

Innen indult: http://lisnews.org/librarian_theres_some_bacon_my_book

január 12, 2009

 • Nekem van állandó könyvjelzőm, Sissis.
  Kolléganőm, Editke mesélte, hogy könyvtárunkban már találtak könyvjelzőként egy takarékbetétet, és egyszer egy tízezrest.

 • Én mindig azt teszem a könyvbe, ami épp a kezem ügyébe akad – kártyanaptár, boríték, valami fecni, esetleg fénykép, használt buszbérlet. A könyvjelzőket mindig elhagyom. Azért ha egy szelet szalonna akadna a kezembe, azt nem tenném a könyvbe.
  Az nincs leírva a cikkben, hogy milyen fajta könyvekben hagynak ilyen holmikat? Egy Hrabal könyvhöz még stílusos is lehet mondjuk egy kis tarja :o) vicceltem.

 • Én…khmm…khmm…röhögök.xxD
  Ehh….khhh…khhh……….*röhög,de veszettül*
  Legközelebb mi lesz a könyvekben?Lókolbász?Gumióvszer(esetleg használt……)?xD
  Nah jó…ez…ez mókás volt.XD
  Jó…tegyünk szendvicset könyvjelzőként a könyvbe…hátha megéhezik a következő olvasója.xXD
  Eff….ilyenről még nem hallottam…szalonna a könyvben…ehhh.XD
  Amúgy…én ritkán teszek könyvjelzőt a könyvbe…inkább megjegyzem nagyjából hol tartottam.:)
  Esetleg papír zsepit rakok bele,vagy cetlit..:)
  De hogy egy szelet bécsi szalonnyát?xxD

 • Ha nem használok könyvjelzőt, különösen a késő esti ágyban olvasások esetén képes vagyok egész fejezeteket újra elolvasni. Így aztán muszáj könyvjelzőt használnom, imádom erre a célra a teatasakokat, persze üresen. :)

 • Urbanlegend? sajna nem, nálunk eddig volt:
  szalámi, parizer, óvszer (hálistennek nem tűnt használtnak), papírzsebkendő (ez volt már használt is), gyufa, fogpiszkáló, nyaklánc… kb ezek jutnak eszembe, de vszinűleg még sokat fel tudnánk sorolni.
  Kb egy éve gyűjtjük a kollégákkal egy reményteljes “ezeket hagyták a könyvben” kiállítás anyagát, de a fent soroltak közül nem mindent tettünk el. ha valakit érdekel, hamarosan megrendezzük a kiállítást, majd írok róla.
  Nekem a kedvencem a nyaralásos monokinis fotó, amin megismertünk az ifú, s igen csinos anyukát, s visszaadtuk a képeket ;-) s ez tényleg igaz!

 • A közelmúltban olvastam, hogy hiányolják a már eleve beragasztott könyvjelzőt a könyvből (azt a színes, anyagból készültet), mert az mindig kéznél van, nem esik ki és ráadásul nem hagy nyomot a könyvben (igaz, nem ehető).
  Én semmi érdekeset nem találtam még könyvben, néhány szerencsétlen legyen, pókon kívül, de azok nem valszín, hogy könyvjelzés céljából kerültek oda. Egyébként észrevette már más is, hogy a könyv “szaga” is sokat elmond az olvasójáról (pl. erősen füstszagú, vagy áporodott, ilyesmi)? No, én pl az ilyen könyveket elkülönítem szellőzésre, mielőtt újra polcra teszem …

 • oross:Khmm…a zsepiről jut eszembe…egyszer kivettem az egyik könyvtárból egy könyvet, otthon alaposabban belelapoztam…………………………………..szegény könyvet utána a kezembe se vettem…khmm…nem zsepit találtam benne…hanem a tartalmát…brr…:S

 • ha valakik, akkor a könyvkötő(in)k tudnának sokat mesélni.tényleg érdekes dolgok vannak. azt is az élet hozta, amikor az egyik olvasónak leégett a lakása, de még így is gondja volt a megmaradt könyveink visszahozatalára…ha már a szagokról volt szó.

 • én buszjegyet-vonatjegyet-bkv jegyet rakok a könyvbe, tiszta zsepit, hajgumit.
  könyvtári könyvben általában hasznos, az előző olvasó által telejegyzetelt papírfecniket találok.

 • Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.