Kattints velünk! – így látták a diákok

 

A mai napon véget ért a „Kattints velünk!” elnevezésű nyári programunk. Az alábbiakban két nyári diákmunkásunk, Maczkó Klaudia és Papp Regina élménybeszámolóját olvashatjátok, akiknek ezúton is köszönjük az egész hónapos lelkiismeretes, lelkes munkájukat. Ha pedig fotókat szeretnétek nézegetni a programról, azt a képtárunkban tudjátok megtenni.

Klaudia:

A „Kattints velünk!” program pozitív élményekkel gazdagított. Egy hónapon keresztül oktattunk időseket Regivel, és olykor-olykor besegítettek a közösségi szolgálatos diákok is.

A tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy a legnépszerűbb internetes keresések az idősek körében is az email és a facebook volt, hiszen itt tudták/tudják fenntartani a régen látott rokonokkal, barátokkal a kapcsolatot. Általában mi készítettük el nekik a facebook-profilt, de volt olyan néni és bácsi, aki már rendelkezett fiókkal. Az időjárás, valamint az online újságok és receptek is felkerültek a keresési listáinkra. És amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy bevezettük őket a YouTube fantasztikus világába. :D

Ez a munka türelemre és kedvességre tanított, hiszen nekik a billentyűzet vagy az egér használata is problémát jelentett néha, merthogy (ellentétben velünk) nem használják minden nap. Azonban a sok ismétlés és gyakorlás meghozta a várva várt sikert, hiszen alkalomról alkalomra egyre ügyesebbek lettek a nénik és a bácsik.
Szerintem soha nem fogom elfelejteni azt a szituációt, amikor az egyik néninek el kellett magyaráznom, hogy mit jelent a „like” vagy a „megosztás”. Furcsa volt, mert nekünk ezek evidens dolgok, de egy kezdő/tanuló ember számára épp olyan érthetetlennek tűntek ezek a kifejezések, mint a szimbiózis vagy a szinesztézia.

Nekem nagyon tetszett ez a program, az idősek egytől-egyik rendkívül aranyosak voltak. Én élveztem, hogy kimozdítottuk őket a komfortzónájukból egy kis változatosságot vittünk a hétköznapjaikba.(amit úgy láttam, hogy örültek neki). Mindig szeretettel fogok visszagondolni az együtt eltöltött alkalmakra, és remélem, hogy ez fordítva is igaz. :) Sajnálom, hogy már véget ért, de bízok abban, hogy jövőre folytatni tudjuk!

 

Regi:

A Kattints velünk! elnevezésű könyvtári program alatt a számítógéppel kapcsolatban leginkább az alapok érdekelték az Időseket, úgy mint a gép bekapcsolása, gépelés, és az alapvető keresések mibenléte. Persze volt olyan, aki már a rokonoktól kapott okostelefonnal, vagy tablettel érkezett, és annak működésével kapcsolatban kért segítséget. Közülük kevesen érdeklődtek a közösségi oldalakra való regisztrálásról vagy belépésről, leginkább az e-mail-készítése és megnyitása, valamint a levelezés tartozott az érdeklődési körükbe.

Emellett az Idősek otthonából érkezett Hölgyek és Urak között volt olyan is, aki már nagyon jól tudta kezelni a számítógépet (egyrészt a tavalyi program alkalmával kapott oktatás, másrészt a családtagjaik segítsége miatt, vagy épp önszorgalomból), így egyszerűen csak leült a géphez kicsit utánanézni néhány őt érdeklő témának, vagy épp Youtube-videókat nézett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük