Egyenlő: pompás

Mint jó munkásember, elkezdtem építgetni saját link-gyűjteményünket a del.icio.us segítségével. Cím: http://del.icio.us/justhvk. Egyrészt azért, mert a FIKSZ-en olvasgattam, melyik az a tizenhárom webkettes alkalmazás, melyet a könyvtárak is kitűnően használhatnak saját munkájukban, és a del.icio.us azok között volt, amit még nem próbáltunk ki (akad még ilyen). Másrészt azért, mert meghökkentően hasznos szolgáltatásról van szó.

A del.icio.us tulajdonképp a böngészőnkön megszokott Könyvjelzővel azonos – azzal a nem kis különbséggel, hogy a del.icio.us nem géphez kötött, hanem internethez. Bárkinek ajánlható magáncélra is, de arról nyilván nem postolnék itt, hogy valaki kedvenc pornóoldalait csokorba gyűjtheti a neten. (De jó! most már a „pornóoldal” kifejezéssel operáló keresők is – még ha csak pillanatokra talán – olvasóinkká válnak. Szeretem a pénteket!)

Maradva tehát a könyvtárnál, ezentúl bárki megnézheti, mit rakunk be mi a saját könyvjelzőnkbe. Miért is jó ez? Egyfelől segít minket: egy-egy hasznos oldalt, amit eddig bepakoltunk a Könyvjelzőbe (rosszabb esetben felkörmöltünk egy cetlire) most már bárhonnan megnyithatunk újra. Másfelől segíti felhasználóinkat is: egy-egy témában linkajánlóval segíthetjük a kutatásaikat. Például. Ha megnyitjátok a http://del.icio.us/justhvk című gyűjteményünket, a jobb szélen láttok majd egy „tags” (cimkék) feliratot, alatta pedig azokat a tárgyszavakat, azaz cimkéket, melyek alapján visszakereshetők a linkek. Mondjuk ott van a névadónk, ráklikkelsz a Justh_Zsigmond tag-re, és ott látsz néhány releváns címet. Vagy megnézheted az Oroshaza címszót választva, hogy szerintünk milyen oldalak fontosak a városunkkal kapcsolatban.

Mesélhetnék erről bőven, de Paszternák Ádám tök érthetően leírt mindent, ami fontos. Nekem rengeteget segített.

Természetesen a gyűjteményünk bővülni fog, ami most van, az egy egyszeri nekirugaszkodás eredménye. Nézegessétek, aztán lehet javasolni újabb lapokat is. Meg készíteni sajátot.

szeptember 7, 2007

  • Hát ez így egy elég sokértelmű megjegyzés volt, szóval nem is tudom, örüljünk, vagy sírjunk miatta. Azért kösz a hozzászólást! :)

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.