JÁTÉK! FFG ajánlja: Jane Eyre

Andrea_JaneMihályi Andrea

(http://ffgbook.blogspot.com/) ajánlja:

Charlotte Bronte: Jane Eyre

Jane Eyre a lowodi árvaház lakójaként tengeti mindennapjait. Ugyanazzal tölti az idejét, mint a többiek: tanulgat, fest stb. és álmokat sző. Túléli az árvaházban pusztító kórt, sikeresen tanári pályára lép a falakon belül, egyre feljebb kerülve a ranglétrán.

Egy nap talál egy hirdetést, amire válaszol. Egy állásajánlat, amiben egy kislány mellé keresnek tanítónőt. Jane levelet ír, és pozitív visszajelzést kap, ezért elhagyja a jól ismert falak birodalmát, hogy új utakat járhasson.

Egy arisztokrata házba kerül, ahol egy francia nyelven csacsogó árvára kell vigyáznia, és tanítania. A kislányt elhagyta az édesanyja, és az apjához került, aki sokáig maradt távol a háztól. Jane egyszer sétája során belebotlott egy lovasba, aki megsérült, és felajánlotta neki a segítségét. A lovas ismét nyeregbe került és elügetett.

A lány hazaérve tudta csak meg, ki is a lovas és megismerkedett a ház urával, aki beszélt neki a kislányról. A férfi kiváló társaságra lelt Jane személyében és a lány sem maradt iránta közömbös.

Kapcsolatuk eléggé különös, mert a mély tisztelet mellett némi távolságtartás is jelen van, mintha méregetnék egymást. Végül a férfi el akarja venni feleségül, de a java még hátra van.

Ez után újabb bonyodalmak veszik kezdetüket az esküvő zátonyra futásával, mikor Jane szembesül a szeretett férfi titkával, menekülni szeretne, és közben nem csak a férfi, de a saját múltjára is fény derül olyan emberek által, akik segítőkészen fordulnak felé. Végül az útján elágazóhoz érkezik, és Jane-nek döntenie kell. Menni, vagy maradni? Házasodni, vagy nem? A szeretett férfi, vagy élet egy másik férfi oldalán?

Ez a romantikus alkotás teljesen elüt mindentől, cseppet sem hétköznapi, és mindig váratlan fordulatok történnek benne. Nem mondhatjuk rá, hogy egy tipikus darab, mert mikor azt hinnénk, hogy az, mégis, akkor az írónő erre jócskán rácáfol. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a romantika korabeli alkotásokat, akik szívesen olvasnak misztikus környezetben játszódó történeteket, amik akár a valóságban is megtörténhetnek…

Bár én nagyon szeretem a fantasy könyveket, ez a könyv mégis megállta nálam a helyét, még annak ellenére is, hogy régi korban játszódott, íródott és semmi természetfölötti nincs benne, és annak tudatában, hogy nem szeretem a romantikus könyveket… Ha megkérdik, melyik a kedvenc könyvem, ami nem fantasy, akkor az a Jane Eyre!

Ha meg szeretnéd nyerni a könyv első elveszítésének lehetőségét, válaszolj az alábbi kérdésre. A határidő a mai naptól számított egy hét, a válaszokat a konyvtar@justhvk.hu címre küldhetitek. A 2010. március 20-án éjfélig beérkező helyes válaszadók egyikének rövidesen postázzuk a fenti könyvet! Kérésünk: ha elolvastad, veszítsd el te is, a könyvről alkotott véleményedet pedig oszd meg velünk a könyv adatlapján. Érdemes lesz pályázni, hiszen az utolsó ajánló után az összes helyes választ beküldők között kisorsolunk majd egy közel 30.000 forint értékű, művészeti albumokat tartalmazó könyvcsomagot is, melyet a Gondolat Kiadó ajánlott fel.

FFG kérdése: Mi lesz a sorsa Bertha Masonnek?

(Részletesebb bejegyzés a bloggerek akciójáról itt: http://blog.justhvk.hu/?p=2668)

Veszíts el egy könyvet!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük