2. Nagy Könyvelhagyó Nap

Van veszíteni valód? Veszíts el egy könyvet!

Az elmúlt hetekben, hónapokban nagyon sokat szervezkedtünk, leveleztünk, telefonáltunk a Veszíts el egy könyvet! második évfordulója miatt. Március 25-én lesz ugyanis kétéves a játék, és bár két év nagy idő, még mindig sokan rácsodálkoznak (“elveszíteni egy könyvet?!”) a játék alapgondolatára. Ezért szoktunk alkalmakat keresni a játék bemutatására, és mi lehet jobb alkalom a játék népszerűsítésére, mint egy évforduló?

Szóval szülinap, vegyük is sorra az idevonatkozó történéseket. A figyelemfelkeltés már március 1-jén elkezdődött, amikor elindítottuk a könyves bloggerek játékát. Nagyon hálásak lehetünk azoknak a könyvimádóknak, akik vállalták, hogy írnak egy ajánló posztot egy-egy kedves regényükről. Ezeket aztán az olvasók – elolvasásra, majd újbóli elveszítésre – meg is nyerhetik, de erről részletesebben itt írtunk. A játék egészen április elejéig tart majd, addig még egy sor remek könyvajánló fog megjelenni a blogunkon, egy sor nyerési eséllyel (ha csak a bloggerek ajánlóit és a sorsolások eredményeit akarod látni, a legjobb lesz, ha ide klikkelsz).

Ami a programokat illeti, a nagy könyvelhagyó napot Orosházán március 24-én, szerdán egy közös könyvelvesztés előzi majd meg. Délután 3-ra várjuk az önkéntes könyvelhagyókat a könyvtárba, hogy aztán együtt vegyük nyakunkba a várost, és ki-ki az általa választott helyen hagyja el könyvét. Persze – mert miért ne? – az időjósok éppen esőt jósolnak aznapra, de ez esetben is szolgálhatunk alternatívával. A “hagyományos” elveszítés mellett ugyanis 24-én célzottan is hagyhatunk majd el könyveket, merthogy az elvesztendő könyvek egy részét – a játék támogatóinak segítségével új mesekönyveket, ifjúsági regényeket szerzünk be e célra – a honlapon történő regisztrálás után az orosházi Városi Kórház gyermekosztályán hagyjuk majd el. A kis megtalálók a gyógyulást követően a könyveket ismét elveszíthetik majd – akár újra a gyermekosztályon, akár a saját településük egyik játszóterén.

(Könyvelvesztős tudnivaló. Leemeled egy szeretett könyvedet a polcodról, regisztrálod az elvesztést a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon, beragasztod a könyvbe az ekkor már kinyomtatható elvesztési nyilatkozatot a könyv egyedi kódjával – ez alapján tudja majd a megtaláló a legkönnyebben jelezni, hogy nála van a könyv -, és elveszíted egy forgalmas helyen. Egyszerű ez.)

Március 25-én, csütörtökön lesz a nagy könyvelhagyó nap. Az akcióba bárki, bárhol bekapcsolódhat egy elveszítendő könyvvel. A tizennégy tizenhét szervező könyvtár és a hat, a könyvelhagyó napot támogató kiadó jóvoltából több településen biztosan lesznek elveszett könyvek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne értelme neked is beszállni a játékba. Persze lehet, hogy még csütörtökön is esni fog, de sebaj, akkor veszítsd el egy könyved pénteken. Vagy a jövő pénteken, vagy amikor jól esik kedved van hozzá.

Az országos könyvelhagyó napot egyébként először tavaly március 25-én hirdettük meg, és a célok azóta sem változtak: legyen egy nap (március 25.), amikor a Veszíts el egy könyvet! játék jegyében sok – lehetőleg minél több – könyvszerető ember elveszíti egy kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse. Csináljunk rekordot, írjon dalt rólunk Sir Paul McCartney és forgasson riportot a CNN! Szóval vigyük hírét a játéknak.

És el ne feledkezzünk megemlíteni: a nagy könyvelhagyó napra az orosházi könyvtár egy egész napos rendezvénnyel készül. Valljuk: a játék annyiban minimum olvasásnépszerűsítő, hogy alkalmat ad a beszélgetésre írókról, könyvekről, olvasásról. A Veszíts el egy könyvet! játékhoz kapcsolódó “Olvasás 2010-ben” című rendezvényünk részletes programját itt olvashatod el. Ha ráérsz, gyere, mindenkit szeretettel várunk.

És zárásként néhány kötelező kör, amit nem esik nehezünkre megtenni.

Először is nagyon köszönjük a könyves bloggerek közreműködését. De tényleg.

Aztán. A március 25-i rendezvény a Summa Artium Alapítvány 2008 novemberi Mecénás napi árverésén felajánlott támogatói összegekből valósul meg. A támogatók listáját a játék weboldalán tekintheted meg.

A nagy könyvelhagyó napot könyvekkel támogatta az Alexandra Kiadó, az Animus Kiadó, a Gondolat Kiadó, a Jaffa Kiadó, a Pagony, az Ulpius Kiadó, valamint a Könyvellátó.hu.

És végül álljon itt a szervezésbe bekapcsolódó könyvtárak listája (köszönet minden könyvtárosnak az ötletekért, tanácsokért, postázásért, csereberéért, és persze éljen a google groups):

 • Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézet Könyvtára, Kecskemét
 • BME OMIKK, Budapest
 • Budai Nagy Antal Gimnázium Könyvtára, Budapest
 • Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézet Könyvtára, Zalaegerszeg
 • Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Könyvtára, Csurgó
 • Deák Ferenc Gimnázium Könyvtára, Szeged
 • Fazola Henrik Általános Iskola Könyvtára, Miskolc
 • Fejér György Városi Könyvtár, Keszthely
 • Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest
 • Illyés Gyula Megyei Könyvtár, Szekszárd
 • Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza
 • Kodolányi János Főiskola Budapesti Regionális Oktatási Központ Könyvtára, Budapest
 • Kökönyösi Oktatási Központ Könyvtára, Komló
 • A Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetségének könyvtára, Kecskemét
 • Széchenyi István Gimnázium, Pécs
 • Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára, Székesfehérvár,
 • Török Ignác Gimnázium Könyvtára, Gödöllő
 • Köszönöm a lehetőséget a Szervezőknek és a Kiadóknak! Ma a portással együtt zártuk az iskolát, de remek élmény volt a könyvek elveszítése! Úgy éreztem magam, mint december 6-ra virradóra, vagy amikor húsvét hetében séta közben a csokitojásokat szórtam a fűbe a gyerekeim előtt! Köszönöm! Sok sikert mindannyiunknak! Kati néni (TIG)

 • Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.