Csirip

csiripAugusztusban jelent meg az Infodoodads oldalán egy lista, hogy melyik az a top 13 webkettes alkalmazás, melyeket szerintük a könyvtáraknak használni érdemes (Adám le is fordította nekünk). A lista végén a Twitter állt, a hozzá tartozó magyarázatban pedig néhány könyvtár neve, melyek már írták akkor is ezeket az „ici-pici blogokat”. Nos, néhány hete már a könyvtárunk is aktív részese a twitterikus világnak. Ismered?

A Twitter – és annak magyar megfelelője, a Turulcsirip – tulajdonképpen nem más, mint egy helyes kis üzenőfal, melyet egy röpke regisztrálást követően akárki igénybe vehet. Dani minden lényeges infót összegyűjtött erről az úgynevezett mikroblogról, érdemes első használat előtt átolvasni. Ő első kanyarban az iwiw üzenőfalához hasonlította, és van is benne valami, mármint abban, hogy a csirip nagyságrendekkel barátságosabb: itt keresve sem találunk „minden kedves Erzsébet nevű ismerősömnek boldog névnapot kívánok” típusú, üzenőfalra a legnagyobb jóindulattal sem illő szösszeneteket. A csiripes bejegyzések mellőzik az ilyen általánosságokat éppúgy, mint a magvas gondolatokat, viszont annál inkább szórakoztatóak. Könyvtári nézőpontból pedig: rövidek, de informatívak.

A turulon ilyesmiket írunk majd, hogy „új bejegyzés a blogunkon, itt a link”, vagy hogy „elromlott a nyomtató, nyomtatni ne gyertek”. Egyébként ez elmúlt időszakban ezeket írtam a Turulcsiripen, tehát zömében a blogunkat reklámoztam, de más is elképzelhető. Ha mondjuk egy szédült gólya nekirepül majd a könyvtár ablakának holnap, arról valószínűleg nem írok majd külön blogbejegyzést, csupán a Turulon emlékezek meg minderről pár sorban. Ennyiben tehát exkluzív is lesz. :) ).

Ádám adott néhány ötletet a Turulcsirip könyvtári felhasználásának lehetőségeire, aztán ott vannak az említett külföldi könyvtári példák is.

Ezeket szem előtt tartva fogunk mi is csiripelni a továbbiakban.

Csip.

Csirip.

  • Visszajelzés: Turulcsirip - justhvk
  • A Turulcsirip visszapingelt néhány bejegyzést tőlünk is. Asszem hármat. Nagyon gyorsak, az első komment mindig egy visszaping volt, tőlük.

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük