Veszíts el egy könyvet!

logo_kek.jpgKedves, drága olvasó! Blogolvasó, könyvtári olvasó, könyvolvasó, olvasó! Új játékot ajánlunk becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy játékot, amihez első körben olyan személyek csatlakoztak támogatóként, mint Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt „Léna” Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál. Egy olyan játékot segítettek/segítenek ők, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy nagyon-nagyon klassz játékot. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.

Szóval holnaptól játszani fogunk. Gyerekek, felnőttek, együtt, és külön-külön. Azzal kezdjük, hogy elhagyunk könyveket. Szándékosan. Valaki majd megtalálja, és talán el is olvassa. Nem csak a könyvet, de azt a kis papírlapot is, amelyet beleragasztottunk. A papíron pedig ez áll majd:

Szia!

Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják.
Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget – a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted – és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre.
Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján – http://blog.justhvk.hu/ – találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.

Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván

………………………………………
aki elveszítette a könyvet,

valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Holnaptól tehát elhagyott könyvek lepik el a várost, majd pedig talán az országot is. Nem baj, ráfér. Az első könyveket – támogatóink megbízásából – még mi veszítjük el, de utána már rajtad a sor, kedves olvasó. Veszíts el te is egy könyvet! Ne csak Orosházán, hanem ott, ahol éppen jársz. Nem kell, hogy új legyen, nem kell, hogy drága (miközben persze jó lenne, ha ezt nem egy lomtalanítási akciónak fognád fel), egy a lényeg: olyan könyvet veszíts el, amit tényleg jó szívvel ajánlanál másnak olvasásra. És bizony olyan könyvet veszíts el, amiről tudod: igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.

Bízunk benne, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezésünkhöz (ezúttal is erre kérünk minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék országos elterjedésének.

Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárunkat, amit nagyon köszönünk. Miképp köszönjük a támogatóinknak is a segítséget, azoknak az íróknak, művészeknek, szervezeteknek, akik barátsággal fogadták megkeresésünket.

A játékot a http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk címen követheted majd figyelemmel. Ott mondhatod el a véleményedet nem csak a játékról, de az elveszett könyvekről is. Ott láthatod azt is, hogy – támogatóinknak hála – mi milyen könyveket veszítünk el: mesék, regények, helyismereti témájú és idegennyelvű könyvek egyaránt vannak a kínálatban. Miután holnaptól elveszítjük a könyveket, itt fogjuk közölni, hogy pontosan hol (persze ezen információ nélkül is ráakadhatsz véletlenül). Ezt a listát holnaptól te is bővítheted. A könyvek egy részét nem hagyjuk el azonnal, aminek technikai okai is vannak: egyszerűen vannak, amiket nem tudtunk időben átvenni a felajánlótól (igaz, ezek a listán sem szerepelnek egyelőre). Az ok prózai: sajnos Pest messze van.

A fórumot bárki használhatja majd, hiszen új téma nyitásához sem kell regisztrálni. Ha a fórum főoldalán ráklikkelsz a Témák szóra, szerző szerinti sorrendben is böngészheted az elhagyott könyveket. Ha úgy döntesz, hogy beszállsz a játékba egy-két könyvvel, arra kérünk, hogy a fórumon nyiss egy új témát minden egyes könyvhöz. Magába a könyvbe pedig vagy írd be a fenti szöveget, vagy töltsd le a blogunkról (hamarosan lesz egy link), nyomtasd ki, és ragaszd be, vagy ha orosházi vagy, gyere be a könyvtárba, és segítünk ebben.

Azt hiszem, a lényeg röviden ennyi. Egyelőre. Ha hozzáfűzni valód lenne a játékhoz, vagy kérdésed, vagy kérésed, a fórumon mindent kitárgyalhatunk. Ezen belül is a MINDENT A JÁTÉKRÓL! topikot ajánlom figyelmedbe.

Akkor hát: kalandra fel!

Nincs más hátra: veszíts el egy könyvet!

A játék támogatói: Csepregi Ferenc könyvesboltja, Európa Könyvkiadó, Koszorús Oszkár könyvesboltja, Líbor Lilla, Szuperinfó.

A játék indításában saját, dedikált könyveikkel segítenek: Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt „Léna” Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál.

  • Visszajelzés: Turulcsirip - justhvk
  • Grecsó Krisztián földije vagyok,könyvfaló,kár,h errefelé nem vesznek el könyvek.

  • Sztem ez lesz benne a jó; máshol is vesszenek el a könyvek, ne csak itt Oh-n! Veszítsd el Te az elsőt!:)

  • Visszajelzés: Turulcsirip - auranala
  • Érdekesen hangzik,de nem biztos,hogy sokan válnának meg szeretett könyvüktől.Főleg ahogy te is írtad:”igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.”
    Én is szívesen részt vennék ebben a játékban,de jól át kell gondolni,hogy milyen könyvet szánok elhagyni. :S
    Remélem azért találok majd könyvet/eket a buszon,vagy a vonaton.
    Sok sikert hozzá! :)

  • Engem itt nem szólítottatok meg, mert nem vagyok orosházi, viszont a feleslegessé vált könyveimet rendszeresen beviszem a kerületi Szabó Ervin könyvtárba. Ez talán kevésbé kalandos, mint elhagyni, viszont jóval nagyobb eséllyel hasznosul mások számára. Ti nem örülnétek jobban, ha bevinnék nektek a felesleges könyveket, mint ha szanaszét hagyják az utcán?

  • Nagyon tetszik ez az ötlet, hogy a város különböző pontjain összeakadhatok „elhagyott” könyvekkel! A játék alapötletét kitaláló Lakner Pálné Marika néninek ( aki a történelem tanárom volt általános iskolában, ha nem tévedek!! ) pedig csak gratulálni tudok, mert igy legalább kevésbé ismert könyveket is megismerhetnek a „megtalálók”! =) És merem remélni, hogy én is összeakadok egy „elhagyott” könyvvel, hogy én is „elhagyhassam”! =)

  • Sziasztok!

    Kedves könyvtárosok, mit szólnátok ahhoz, hogy a könyvtár fele valahol a város-ok-ban van elveszítve?
    Az ötlet elgondolkoztató. Enyhén szólva.

  • gratu az ötlethet a szervezőknek. szerintem egyszerű és nagyszerű (kicsit szkeptikus vagyok ugyan, hogy ez mennyire működik majd Magyarországon, de én rajta leszek az ügyön, ígérem :)
    szpetinek és kiskanálnak pedig annyit üzenek, hogy az övékhez hasonló negatív hozzáállás kényelmes ugyan, de nem visz előrébb. ha már kicsit sem bízunk meg honfitársainkba, mit várhatunk még az élettől. és különben is. játszani nagyon jó!!
    hajrá! :))

  • NagyEra: Köszi! :)
    bodzasfanta: A bookcrossing hasonló, csak összehasonlíthatatlanul nagyobb volumenű projekt. Viszont – és ez sajnos probléma – angol nyelvű. És még egy ok, amiért külön próbálkozunk: szerettük volna, ha a játék nagy nyilvánosság bevonásával indul. Ehhez a dedikált könyvek mellett egy új oldal tűnt a jobb megoldásnak.
    Klári: Ezek szerint Szegvár? :) De hol itt a gond? :) Hát veszíts el te is egy könyvet felétek! Blogunk jobb felső sarkában van az „elVeszítési nyilatkozat”, azt ragaszd bele a könyvbe, aztán hagyd el az első padon. Hátha lesznek követőid.
    csokinyuszi: Holnap az Orosháza-Budapest útvonalon is elhagyunk pár kötetet, hátha összeakadsz eggyel. Egyébként igazad van: a játék egy kis lemondással jár.
    szpeti: A „Kedves, drága olvasó! Blogolvasó, könyvtári olvasó, könyvolvasó, olvasó!” megszólításból egyik sem illik rád? :) Azt hiszem, félreértetted a játékot: mi nem „felesleges” könyvekről, hanem kedvenc könyvekről beszélünk. Amúgy meg ez csak egy játék. (És nagyon tetszik a jelző, amit használtál. Kalandos.)
    Szandi: Az üzeneted remélem olvassa Marika is. Ahhoz pedig, hogy elhagyj egy könyvet, nem muszáj találni… ;)
    kiskanál: Ha arra gondolsz, amire én, akkor azok a könyvek nincsenek elveszítve. Csak nem hozták vissza. :)
    nennial: Nagyon köszönjük! Egy kicsit én is szkeptikus vagyok, na de ha ki se próbáljuk…? Azt hiszem, néhány hónapot érdemes várni, hogy kiderüljön: életképes-e az ötlet. Egyébként pedig a lényegben egyetértünk: játszani nagyon jó!

  • Szívesen rátalálnék egyik-másik kötetre – kiváló szerzőket nyert meg magának az ügy, meg az ügyesek :o)
    Imádok játszani, figyelni fogom a fórumot, meg a környékemet is…
    Nagyon szurkolok a játéknak, gratulálok Marika néninek, Csabinak és minden könyvtárosoknak!!!

  • Grat, bár nekem dejavu-m van kicsit a dologgal kapcsolatban. Mintha lett volna ez vhol. Kitehetnéd az olvaslakra is :)

  • nekem már volt alkalmam egy angol nyelvű könyvvel így találkozni, Tom Holt írta és a Szigeten akadtam rá. Tökjó érzés, keresem az elhagyandóm én is! Jó olvasást Mindenkinek!

  • Még sosem találtam könyvet, de nagyon szeretnék…Hihetetlenül sok játékoskedvű ember van. Jó párszor úgy vagyok, hogy naaa…mit olvassak? És ha már a sors elém hozna valamit, biztos elolvasnám…és tovább is adnám…Gratula az ötlethez és a könyvtárosoknak is!

  • azért jó a magyar oldal, mert például én sem tudok (még) angolul… érdekes lesz. már nézegetem a könyveimet, melyiket kéne elhagynom…és nagyon szeretnék én is találni egyet.

  • Köszönöm szépen a lehetőséget. Az akció kapott tőlem egy bejegyzést, illetve terjesztem az ötletet, amerre tudom (pl. szombathelyi könyvtárosok közt, meg egy könyvesboltláncnál). És természetesen könyvekkel is csatlakozni fogok.

  • aha, ezt már én eljátszottam kölcsön könyvvel 10éve, jó móka – tehát, ha megtaláltad a 7es buszon kv: titán szirénjeit, léci juttasd vissza a jogos tulajdonosának, köszi

  • őszntén szólva semmi kedvem elhagyni egy könyvet a sajátjaim közül, pláne ha az kedvenc..
    mindemellett pedig erős kételyeim vannak, hogy az ily módon elhagyott könyv sorsa mi lesz…

    ;-)

  • Jó ötlet, támogatom. Ha lehet, szépen csomagoljátok be vízálló zacsiba az elvesztendő könyveket, nehogy tönkre ázzanak, mire megtalálják.

  • Nagyon tetszik az ötlet, és bár budapesti vagyok, biztosan én is elveszítek néhány könyvet padokon, múzeumban, könyvtárban :) A meglévő kedvenceimet nem szívesen „áldoznám fel”, ezért holnap meglátogatok egy antikváriumot ebből a célból. Gratulálok a kezdeményezéshez!

  • Brünn, te tán elvesztenéd a kedvenc Ringedet? :D

    Nemtom… én túlságosan ragaszkodom a jó könyvekhez. Minél régebbi és szétesettebb, annál inkább. Semmi pénzért nem válnék meg mondjuk a Rejtőimtől :D

    Új könyvet elveszíteni luxus lenne. Rossz könyvet meg… most minek kínozza az ember azt, aki megtalálja?

  • Tetszik, nagyon tetszik. Tetszett már egy éve is, amikor a bookcrossingról olvastam. Ezért is motoszkál a fejemben egy kötözködő kérdés (bocs). Miért írjátok, hogy „a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki”. Nem 3 amerikai fiatal „fejéből pattant ki az ötlet”? Főleg az alapötlet!

  • Helló Hugi!!
    Na, hát Ringet azért nem, sőt, abból még be kell szereznem vagy 8-10 felvételt :-))
    De például Vivaldi Négy évszakjából két lemezem is van, hát miért ne adnám oda. A „karácsonyi klasszikusok” és hasonló szórólemezekről már nem is beszélve – bár, azok meg olyan gagyik, hogy tán szégyellném felajánlani.
    Ne új és ne rossz könyvre gondolj, hanem duplikátumokra.
    Vagy olyasmire, ami neked megvan ugyan, de nem a szíved csücske, más viszont örülne neki. Album a festőtől akit utálsz, de más lehet imádná. Regény, ami nem a stílusod, de ugye ízlések és pofonok …. Kislánykori csíkos könyvek, neked viszont négy fiad van és már inkább nem próbálkoznátok …. hasonlók. Jópofa dolog ez.

  • Jelentem,nemzetközivé lép ki a project.

    Szombattól pár könyv Vajdaságszerte is elindul …

  • „Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.”- Buddha /Így talán könyebb megválni a kedvencektől… :)

  • Jöjjön ide egy angol nyelvű cikk!

    Ha el tudod olvasni, megértheted, nálunk miért most indul a „Veszítsd el a könyvet” játék (ami egyébként tényleg jó ötlet és nem árt neki egy kis magyaros lendület)
    Ha nem tudod elolvasni, akkor is rájöhetsz:)

    Welcome to BookCrossing, where 657,039 people in over 130 countries come to share their passion for books with the world. How? It’s easy.

    Simply click on the link below and sign up for free in less than 1 minute– that’s it!

    At BookCrossing, you can register any book you have on the site, and then set the book free to travel the world and find new readers.

    Leave it on a park bench, at a coffee shop, at a hotel on vacation. Share it with a friend or tuck it onto a bookshelf at the gym — anywhere it might find a new reader! What happens next is up to fate, and we never know where our books might travel next. Track the book’s journey around the world as it is passed on from person to person.

    Join hundreds of thousands of active BookCrossers daily in our many forums to discuss your favorite authors, characters and books in every genre throughout history right up through current releases.

    Help make the whole world a library and share the joy of literacy. Reading becomes an adventure when you BookCross!

    Help spread the word and bookmark us at StumbleUpon, Del.icio.us, Digg and more!

    http://www.bookcrossing.com

  • Jöjjön ide egy angol nyelvű cikk!

    Ha el tudod olvasni, megértheted, nálunk miért nem volt ismert eddig a „Veszítsd el a könyvet” játék (ami egyébként tényleg jó ötlet és nem árt neki egy kis magyaros lendület)
    Ha nem tudod elolvasni, akkor is kitalálhatod:)

    A megtalált angol(vagy más) nyelvű „elveszett könyveket” könyveket a magyarok többsége vsz. leadná a portán, a kisebbség pedig eladná egy antikváriumnak, mivel nem igen tudunk ‘külföldiül’ olvasni.

    Azért egy javaslattal előállnék a kiadók, könyvtárak stb. felé:
    Magyar írodalmárok műveinek idegen nyelvi fordításait is el-el lehetne veszíteni, gondolva a hazánkban megforduló külföldiekre.

    A cikk:

    Welcome to BookCrossing, where 657,039 people in over 130 countries come to share their passion for books with the world. How? It’s easy.

    Simply click on the link below and sign up for free in less than 1 minute– that’s it!

    At BookCrossing, you can register any book you have on the site, and then set the book free to travel the world and find new readers.

    Leave it on a park bench, at a coffee shop, at a hotel on vacation. Share it with a friend or tuck it onto a bookshelf at the gym — anywhere it might find a new reader! What happens next is up to fate, and we never know where our books might travel next. Track the book’s journey around the world as it is passed on from person to person.

    Join hundreds of thousands of active BookCrossers daily in our many forums to discuss your favorite authors, characters and books in every genre throughout history right up through current releases.

    Help make the whole world a library and share the joy of literacy. Reading becomes an adventure when you BookCross!

    Help spread the word and bookmark us at StumbleUpon, Del.icio.us, Digg and more!

    http://www.bookcrossing.com

  • Remek játék, amit nem lehet nem komolyan venni! 1 könyvvel annyi mindent üzenhetsz egy másik embernek. Fantáziád beindulhat, beleszagolhatsz a könyvbe… Csupa jó érzés. Semmi készen kapott, előfőzött gondolat. Csupa izgalom… az olvasás. Meg ami megelőzi. Ne legyünk már annyira földhözragadtak! Máris lázasan jár az agyam, melyik könyvet fogom elveszíteni elsőnek.
    (Orosházán érettségiztem, az élet sodrásában jó visszagondolni a kiinduló állomásra) Sok örömet a játékhoz minden erre érdemes és erre képes embertársamnak!

  • Üdv Vajdasàgbòl!Az ötlet kiràly,talàn egyeseket kiràngat a szappanoperàk szànalmas vilàgàbòl ès màrcsak ezèrt is tàmogom.Nemhinnèm h erre sok követöre lel az ötlet,de ha màsnem megajàndèkozok valakit ilymòd,nem-e nagyobb öröm adni?

  • pont ma regisztráltam a bookcrossingon, mert naggggyon tetszett az ötlet, de ha itthon is van akkkor csak is a hazait..
    én szívesen elhagyok könyvet,nem baj ha eladják, nem baj ha megtartják az az ő dolguk. Az enyém, hogy ott hagyjam örömnek,csak úgy, egy mosoly helyett.
    hatalmas gratula mindenkinek aki egy cseppet is hozzá tett az akcióhoz

  • Izgalmas!!! A bookcrossingról már én is hallottam, örülök, hogy van magyar kezdeményezés, remélem Erdélybe is jutnak el elveszett könyvek, esetleg itt is beindul a könyvelvesztés/megtalálás. Gratula :)

  • Na, én máris eljutattam a linketeket néhány embernek, most meg azon gondolkodom mit hagyjak el. :)

  • Nagyon jó ötlet! Nekem több olyan könyvem is van, amit két három példányban szereztem már be, azért hogy itthon Pesten, avagy otthon Pécsen is tudjam olvasni, ha éppem kedvem támad rá. Ezek közül néhányat én is el fogok hagyni.

  • Hihetetlenül kreatív és végtelenül emberi ötlet, nagyon tetszik. Velem már történt hasonló eset, kiskoromban egyenesen hozzám vágtak egy könyvet (iskolában, a ,,nagyok”), hogy ,,Olvasd el, jó!”. Már akkor is szívmelengető volt a dolog, hát még most, hogy megijedni sem fogok a meglepetés miatt. :) Azt hiszem, én is beszállok az akcióba, épp most van egy új kedvencem, amit két példányban vettem meg.

  • hm… yoo ötlet! nyíregyházán is elveszíthetne vki könyvet… :)

  • Sziasztok! Szarvasról írok a Tv-ben hallottam a „veszíts el egy könyvet” akcióról! Gondoltam megválok egy könyvemtől és én is „elveszítem”. Érdeklődnék, hogy nem gond ha a könyv nem a Ti könyvtárotokből van?

  • Nem tudom hová kell beírni de én ma reggel elveszítem a PAMELA QUEEN NE REJTŐZZ EL! C KÖNYVÉT! Sziasztok Ivett

  • Az ötlet kedves, de egy-két kivételtől eltekintve, nem fog működni.
    A könyvek többségét olyan népek fogják megtalálni, akik egész nap az utcán vannak, mert ráérnek szédelegni, könyvet még életükben nem olvastak, és vagy szétszaggatják, mert milyen érdekesen hordja a szél a lapokat, vagy kiszakítják a személyes üzenetet, és loholnak vele az antikváriumba, hátha kapnak érte egy kisfröccs árát.

  • Szerintem ez egy remek kezdeményezés, de sajnálkozva olvasom, hogy többnyire Budapesten és más nagyobb városban vesznek el a könyvek… Úgyhogy azt hiszem én is belehúzok, és elveszítek egy-két könyvet Bács-Kiskun megyében, mondjuk Baja környékén. :)

  • Ivett: semmiképp se könyvtári könyvet veszíts el, pláne ne a mienket! :)
    A fórumunk címe, ahol az elveszett könyvet regisztrálhatod: http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk.
    Xcangtadkhuang: ez is benne a van a pakliban, de az is, hogy a könyvednek sokan fogank örülni. Próba cseresznye.
    Adri: hajrá! És légyszi a fórumon is írd meg, mit, hol, miért…

  • Nagyszerű! Csináljuk, hátha javul a köznapi beszéd az iskolában és politikusok között is.

  • hihetetlen jonak tartom az otletet hnap elvesztek egy konyvet az oktogon kornyékén:P

  • Sziasztok! Én az elveszített könyvem elejére ráragasztottam a játék logóját, hogy ha valaki felismeri, hát bátran nyúljon hozzá. Remélem megtalálják, és nagyon remélem én is találok majd egyet. : )

  • Szia Iza, ez is egy nagyon jó ötlet. Mi könyvjelzőkben gondolkodunk, aminek a könyvből kilógó részén lesz látható a logo.

  • Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a könyv követhetősége szempontjából nem lehetne-e néhány pontozott vonallal megtoldani az elVeszítési Nyilatkozatot, ha már az eredeti elvesztő aláírása is szerepel rajta? Így lehetne látni a következő – és a következő és a következő – elVesztő nevét is. Ezáltal egy megTalált könyvből azonnal látszódna, hogy már hányan találták meg, illetve – jó esetben – hányan olvasták el. Szerintem a több név látványa plusz ösztönző tényező lenne a játékban való részvételre.

    Bocs, ha hülyeséget írtam. Akkor is, ha nyitott kapukat döngetek.

    Még délután elVesztek egy könyvet. :)

  • Sziasztok! Rosszul fogalmaztam. Nem könyvtári a könyv hanem sajátom! Elveszítettem a pékségben tegnap reggel, beleragasztottam a szöveget és aláírtam csak remélni tudom, hogy jó embereket talál meg a könyv! Sok sikert!Követni fogom az eseményeket! Azok az emberek akik negatív véleményen vannak csak azt tudom üzenni, hogy semmi sem kötelező pl: az sem,hogy ide beírjanak. Csak így tovább!!!!!!!!!!

  • Sziasztok!

    Én is kiválasztottam egy pár könyvet. Első felindulásból olyan könyveket tartottam erre alkalmasnak, amiket tizenévesen olvastam és ha nem is szépirodalmi alkotások, azok indítottak el az olvasás szeretete felé. (Alsós osztályfőnököm mondta mindig, hogy Neki mindegy, hogy mit, csak olvassunk, mert attól fejlődik a szókincsünk. :D )
    Aztán lelkesen újságoltam páromnak, hogy mit tervezek, mire Neki eszébe jutott, mennyit nevettünk azon amikor összeköltöztünk, hogy sok könyv megvolt Neki is, meg Nekem is, így van mit elhagyni. :)
    Mi is attól féltünk, hogy nem kerül jó kezekbe. Szeretjük ezeket a könyveket.. Mi arra jutottunk, hogy a tiniregényeimet iskolákba belógva, a többit meg diákkocsmákban, és egyéb olyan helyeken hagyjuk ahol nagyobb eséllyel kerül jó kezekbe.
    Izgatottan várom, mi lesz ebből!! Közösségi portálok üzenőfalára Vele! :)

  • Sziasztok!
    Lelkesen vetem bele magam ebbe a nagyszerű játékba,imádok olvasni.Remélem én is találok majd egy könyvet valahol.Még nem tudom,melyik szeretett példányomat fogom elveszíteni Dunaharasztiban,holnap lépek a tettek mezejére.
    Jó olvasást kívánok mindenkinek!
    Saci

  • Sziasztok!
    Szuper ötlet, nagyon izgi, kalandos!
    Szeretnék könyvet találni!
    Remélem országos sikere lesz.
    Üdv a kezdeményezőknek!
    Prümi

  • Visszajelzés: Turulcsirip - justhvk
  • Kedves Kollégák!
    Rendkívül jó ötlet, melyhez a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár kollektívája ezúton is csatlakozni kíván.Saját könyveinket szeretnénk ápr.24-én, a Helikoni Ünnepségek ideje alatt „elveszíteni” a városban. Ekkor ugyanis a diákvárosban(Balaton fővárosában) +4 ezer fő tanuló tartózkodik, nagy a nyüzsgés, reméljük jó helyre kerülhetnek elolvasásra a kötetek és folytatása lesz a lakosság részéről.
    Mégegyszer köszönjük, h. kitaláltátok és elindítottátok e programot!Üdv. Judit

  • Kedves Judit, nagyon köszönjük a csatlakozást és a szép sorokat egyaránt. Reméltük, hogy sok könyvtár mellénk áll majd, de most ennek az egynek is nagyon örülünk! :) Pláne, hogy a 2006-os Év könyvtáráról van szó, na meg egy csodálatos városról. ;)

  • Na Gouranga!

    Akkor én meg ősi Szanszkritt szentírásokat fogok elhagyni. :)
    Néhány Bhagavad-Gitát, meg ilyenek…

    Rádhe-Rádhe!

  • Sziasztok!

    Én megtettem mindent annak érdekében,hogy terjedjen a dolog,nagyon sok lelkes visszajelzés volt,ám továbbra is úgy vélem,nem minden településen nyerő a dolog,de megpróbálni meg kell!Én olyan könyvet hagytam el Siófokon,amelyet én is szívesen olvastam,ráadásul olyan helyen,ahol tuti megtalálják,de eddig sajnos semmi rakció nem jött rá,igaz,erre szinte fogadni is mertem volna.Úgy döntöttem,elhagyok még egyet ebben a városban,de a többit csak és kizárólag sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb településeken ‘terjesztem’,bár olvasni itt sem ártana a kedves lakóknak,még ha nem is az én könyveimet!További sok sikert az akcióhoz!Egy lelkes követőtök!

  • Sziasztok!

    A Viperák Amerikai Futball Egyesület, és a Magyarországi Amerikai Futball Csapatok Szövetsége szeretne csatlakozni az akciótokhoz azzal, hogy az MAFSZ felajánlásával minden egyes általunk elhagyott könyvhöz a megtalálóknak ajándék bajnoki döntőjegyeket adnánk.

    Szeretnénk ezzel amellett, hogy a kezdeményezés sikerességét növeljük, oszlatni azt a tévhitet, hogy a sport és a kultúra nem fér meg együtt.

    Üdvözlettel:

    Góguczné Pierog Adrienn

  • Jó ötlet, csak nem új, a bookcrossing.com (igaz nem könyvtárak, hanem „magánszemélyek” által) már 2001 óta működik, bár engem meglehetősen kiábrándított, hogy 5 regisztráltan „elhagyott” könyvemből csak 1-ről érkezett visszajelzés.
    Tán túl drágák a könyvek nálunk? Vagy túl jókat indítottam útnak? Esetleg a megtalálók pont a magyar lakosság funkcionálisan analfabéta többségéhez tartoztak, így a beragasztott üzenetet sem értették? :)

  • Adrienn, ez nagyon jó! Köszönjük, és kíváncsian várjuk a fejleményeket.

    abessza, szerintem ez az arány nem is olyan rossz. Pláne, ha tényleg jó könyvek voltak. :)

  • Zalaegerszegen elveszített már valaki valamit? Én a hét végén elkezdem.

  • Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hajrá emberek! Jövő héten én is elveszítek majd egy könyvet Szombathelyen. :)

  • Mint a magyar scifi élet egyik központi weboldala, mi is örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Az SFportal stábja idáig 4 kötetet veszített el. Találjátok meg őket! ;-)

  • Örülök az ötletnek, kipróbálom és szurkolok, hogy elérhesse nemes célját: olvassanak minél többen!üdvözlettel, Erzsi

  • Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek,ennek a jó játéknak.Természetesen nemcsak csatlakozom hozzá, hanem igyekszem baráti, tanítványi körben is népszerűsíteni!
    Jó lenne, ha az olvasás gyönyörűsége újra elkápráztatná az embereket és a diákságot…( egy matematika tanár)

  • Sziasztok!
    Elvesztettem egy könyvet 04.03.-án Dunaharasztiban a Baktay Gimnáziumban.
    Érdekes lesz ez a játék!!!!!
    Hajrá olvasók!!!!
    Saci

  • Érdekes kezdeményezés, kedves Oszkár! (vagy Marika?)Szívesen belépek Vámos Miklós Öt kis regény c. könyvével. Villamoson hagyom Budapesten. Üdv. Ágnes

  • Nagyon érdekes, izgalmas, hasznos játékot indítottak el. Én részemrő képzőművészettel kapcsolatos könyvet fogok elveszíteni, de ilyet is szeretnék találni.
    Csak még egy ötlet, ahol jegyzik a könyvek sorsát, ott lehetne rögtön csoportosítva, /mint a könyvtárakban is/ hogy könnyebben áttekinthető és nyomonkövethető legyen bárki számára.
    Érdekelne még, hogy ki volt az aki azt írta, hogy neki az alsós tanítónénije azt mondta, hogy mindegy mit, csak olvasson. Azért, mert én amikor alsó tagozaton tanítottam, akkor vettem a bátorságot, s mondtam ilyet még a kötelező helyett is, mert egy szabadon választott téma mégiscsak kedvesebb, érdekfeszítőbb. S ha már megszerette valaki a kedvencein keresztül az olvasás ízét, akkor a kötelező is jobban megy. Nem igaz?
    Azért szerintem ne az utcákon tereken hagyjátok az értékes könyveiteket, inkább iskolákban, intézményekben.
    De szerintem biztosan nagy izgalom egy szép könyvet találni, és még több örömöt okozhat elolvasás után továbbadni.

  • Én ma Gödöllőn veszítettem el egy könyvet, hátha mozgalmat indítok ott is ;-)

  • Immár két éve játszom a bookcrossingot, Magyarországon a legtöbb könyvet én „veszítettem el”, de a tapasztalataim sajnos nem túl jók. Inkább postán csereberélek a világban, mert az úgynevezett „vadon hagyott” könyveim kb 2%-a lett újra belogolva (ezúton is köszi azoknak, akik megtették)

    Készítettem magyar nyelvű matricát is, mivel összesen kb 5-6 aktív magyar felhasználó van, nem érdemes a honlapot lefordítani (bár erre is ajánlkoztam).

    http://www.atelierdefengshui.com/bclabels.htm

    innen letölthető a magyar matrica.

    Egyébként örülök az ötletnek, ezentúl a magyarországon elhagyott könyveimbe ezt a cetlit is beragasztom majd.

    Sok sikert.

  • Minden újonnan bekapcsolódott játékost szeretettel köszöntünk, igen-igen, mozgalom, az legyen! :)
    juhturo: ez a 2% bizony elgondolkodtató. Szerintem kulcskérdés, hogy mennyire sikerül megismertetni az országgal a játékot. Mi ezen vagyunk, nagyon.

  • Szevasztok!
    A csorvási Bartók Béla könyvtár és olvasói is csazlakoztak a játékhoz? – mozgalomhoz?. A városunkban már tíznél több könyvet „veszítettek el” a vállalkozó kedvű olvasóink. A legjobb dolog az, hogy gyerekek is csatlakoztak és kedvenc mesekönyvüket ajánlották fel, illetve kértek segítséget az „elvesztéshez”. Reméljük, nemsokára ki fogunk lépni a városunk határán túlra is.
    Jó lenne, ha az „elvesztett” könyvek többször is „elvesztésre kerülnének”, ezért mindegyikbe beragasztjuk az „útvonalnyilvántartást”.

  • lacipapa, a fórumon is regisztráltátok a könyvet? Már csak az “útvonalnyilvántartás” végett is. ;)

  • Székelyudvarhelyen elindítottuk a játékot, a Városi Könyvtár munkatársai veszítettek el nyolc könyvet indulásképpen.
    Reméljük nagy sikere lesz a játéknak Székelyföldön is.
    Üdvözlettel,
    a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár munkaközössége

  • Szia Ibolya, nagyon örülünk nektek!
    Téged is arra kérlek, hogy a játék fórumába is regisztráljátok a könyveket, hogy tudjuk miket és hol hagytatok el.

    Mindenkinek üzenem: ha kell segítség a regisztrálásban, itt vagyunk! :)

  • RE. 78 :

    Én írtam, amit az akkori osztályfőnököm B. Edit néni mondott. (” mindegy, mit,csak olvassaunk”) Azzal a meglátással is egyetértek, amit tetszett írni, miszerint ne annyira utcán hagyjuk el. (Írtam is) Viszont olyan szép idő van, nagyon jó lenne egy padon könyvet lelve valami számomra újat olvasni a napsütésben. Vannak olyan helyek, ahol azért jó az esély arra, hogy olyan talája meg, aki értékeli. Bizalom kérdése és egy szép gesztus az, hogy bár nem ismerjük egymást, valanmi olyanra hívjuk fel valaki figyelmét, ami nekünk örömet okozott.
    Egyébként az én kedvbenc könyveim már úton vannak (Kis Herceg , Orwell – 1984, stb) Igazán fantasztikus könyvek, nagyon megdöbbentem volna, ha ezek a könyvek kimaradtak volna.. :)

    Timcsi

  • nem szeretek olvasni még a H.Wera és a H Ági erőlteti akkor sem!!!!

  • Sziasztok.Ma találtam egy könyvet.Pontosan 11kor az íróasztalomon.Igaz a munka könyvem volt mert kirúgtak.Úgyhogy most lesz időm keresgélni elhagyott könyveket….

  • Kedves Kezdeményezők!
    Nagyon jónak tartom a játékot, s ötletet is adtak, hogyan lehet népszerűsíteni az olvasást, mondjuk egy iskolai könyvtárban.Az én ötletem annyiban változna, hogy az iskolán belül hagynánk el azt a könyvet, amit szeretnénk, ha a gyermekeink elolvasnánk, majd nyomon követnénk, hogy hány gyermeknek keltette fel az érdeklődését, s vetélkedőtis szerveznénk, ahol jutalmaznánk a legtöbbet tudókat. Lehet ez egyszerre több könyv „elvesztése” is. Üdvözlettel: Egy lelkes könyvtáros

  • Ötletes :-) Mindenki ott hagyja el szerintem ahol a legjobbnak tartja, ha az egy iskola, akkor ott, ha az egy könyvtári asztal valahol, akkor pedig ott. Jó játékot mindenkinek!

  • Nagyon eredeti, jó ötlet akkor is, ha valószínű nem mindenki él vele.
    Már az is nyereség, ha csak 2 ember olvas el egy „elvesztett” könyvet.
    Unokáim nagyon szeretnek olvasni, remélem Ők is találnak ilyen könyveket.

    Sikeres elvesztést és keresgélést!

    egy nagymama

  • Visszajelzés: Turulcsirip - abonyijanos
  • Na most hirtelen nem találom a beírásom:

    Szóval azt írtam az elöbb, hogy azért nem kellene plagizálni és úgy beállítani, hogy ” Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki.”
    Ez már külföldön 2001 óta létező dolog, ez annak nyilván való (persze nagyszerű) koppintása.

    Ne ékeskedjünk idegen tollakal, még ha nemes is a szándék.

  • Sziasztok!
    Nagyon tetszik a dolog!…mint bármi, ami olvasással kapcsolatos-:)
    Nem olvastam el alaposan a hozzászólásokat, de holnap reggel Szfváron fogok elveszíteni egy könyvet…kíváncsi vagyok fogok-e találni is egyszer??
    J.

  • Sziasztok, és Üdvözlet az orosházi könyvtárnak!
    Ma reggel hallottam valamelyik rádióban ezt a könyvelhagyós kezdeményezést. Nagyon jó dolognak tartom. Már csak azért is mert külföldön ez már létezik. Mikor először találkoztam ilyennel (jobban mondva könnyvel, ami senkié de elvihetem és olvashatom, majd valahol otthagyom ahol befejeztem) nagyon meglepődtem,már akkor is tetszett. Amúgy szerintem,már Magyarországon is van ilyen, Ungvári Tamás:Hemingway háborúja könyvét olvastam, amiben azt hiszem volt egy beragasztott papír, hogy „take away”. Mondjuk valószínűnek tartom , hogy inkább az egyszer olvasmányos, olcsóbb kiadású könyvek azok amiknek utazási sorsa is lesz. (Én mondjuk egy Márai könyvet nem biztos hogy bedobnék a közösbe)
    Mindenesetre nagyon jó az ötlet! Nem cél hogy az ember könyvtárat tartson otthon.
    Sok sikert és várom a megtalálandó könyveket Budapesten!

  • Nagyon JÓÓÓÓ ! Ma reggel hallottam a rádióban, még a héten biztos elfogok veszíteni egy könyvet(Pécsen).

  • Sziasztok!
    Ma Szfváron a 12-es buszon hagytam el P.G.Wodehause Karikacsapás c. könyvét!

  • Sziasztok! Én Budapesten az Operaházban találtam meg Ernest Hemingway Akiért a harang suól című könyvét:)
    Köszönöm az Andrássy utat elárasztó bringásoknak, hogy miattuk elkéstem, mert így legalább megtaláltam a könyvet az egyik lépcsőfordulóban!
    Azért kiváncsi lettem volna, hogy ki volt aki elhagyta, meg gondolom ő is leste pl a szünetben, hogy na vajon kinél lehet a könyv:)
    Jó ez a játék nagyon!
    Szerintem valami kis személyeset is irhatnának bele akik megtalálják vagy elvesztik a könyveket.

    most csak annyi h kiolvasom és elvesztem én is?

  • Szia Zsolti, szerintem nem bűn, ha beleírsz valami személyeset.
    Ami a netes teendőket illeti, most röviden összefoglalom ezeket (nem csak miattad, hanem az új játékosok kedvéért is). Szóval ha találsz egy könyvet, klikkelj a játék fórumára (http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk)
    Ha itt rákattintasz a „Témák” szóra, szerző szerinti betűrendbe lesznek a könyvek, így könnyűszerrel rálelsz a megtalált könyved topikjára. A te eseted azért érdekes például, mert van egy Akiért a harang szól, ám nem biztos, hogy ugyanaz a példány. De ez valójában nem is számít, a lényeg, hogy ott írhatsz egy új hozzászólást, pont olyat, mint amit ide is írtál: hol, és mikor találtad meg, illetve hol veszíted el újra. És a játék már folytatódik is tovább. :)

  • Sziasztok!
    Tegnap este hagytam el első könyvemet a Budapesti Operaház egyik lépcsőfordulójánál.(Hemingway:Akiért a harang szól).Örülök,hogy már meg is találták:-).Én is gondoltam,hogy írok vmi személyeset bele,de aztán nem tettem.Remélem,aki most megtalálta az majd fog vmit írni .Legalább azt,hogy hol és mikor veszítette el megint és egy nevet.-)Remélem tetszeni fog ez a könyv,mert én nagyon szerettem és kettő is volt belőle otthon.Jaj,és még annyit,hogy jó volt a tegnapi Don Giovanni és mivel sokat járok operába,még valoszinűleg hagyok el könyveket arra fele:-))(legközelebb jövőhét szerda:0)

  • ma suliba már el is kezdtem olvasni előadásaim alatt ugyh már vagy 100 oldalnál járok benne és most kezd izgalmas lenni:)
    megtiszteltetésnek érzem, hogy egy első elveszett könyv megtalálója vagyok:)
    Ez így nem poén hogy megmondod h jövőhét szerdán hagyod el:P
    Majd írok bele valamit:)
    akkor írd le hogy mit akartál személyeset beleírni
    amugy lányt még nem láttam ilyen rondán írni:P

  • Nagyon jó kezdeményezés!!! Én is találtam egy könyvet Karcagon, boldogan olvastam el. Már el vesztettem én is. Biztos fogok saját könyvet vesziteni. Remélem nagy siker lesz!! Köszönet az ötletgazdának! Üdv E.

  • Mondd csak Edit? mi volt a címe? Egyet én veszítettem el Karcagon, a buszpályán:)

  • könyv- és irodalomrajongó vagyok, tehát beszállok a játékba.
    még nézegetem, melyik könyvet is veszítsem el.
    azért nehéz megválni az ilyen kincsektől…
    szkeptikus vagyok, tehát a campus területén fogom elhelyezni, és nem utcán, pályaudvaron stb.
    sajna az a tapasztalat, h. az egyetemisták is irtó keveset olvasnak, hacsak nem bölcsészek.
    tehát remélem, elindítok valamit.
    szuper ötletnek tartom egyébként ezt a kezdeményezést.

  • Az 5let nagyon érdekes, de számomra kicsit idealista.
    Nagyon szomorúan látnék egy, az időjárás által tönkrement, vagy huligánok által tönretett könyvsalátát bárhol is. Pláne szemetesben.
    Remélem sikerül enélkül megvalósulnia a játéknak. Hajrá!

  • Elképesztően jó ötletnek találom! :-) Én már találtam bookcrossingos könyvet Rochesterben a katedrális bejáratánál, és nagyon izgatott lettem. Salzburgban hagytam egy padon,ahonnan már aznap „eltűnt”. Persze, kellenek a könyvtárak, aki nem akarja egy padra letenni egyik kedvenc könyvét, na bumm, hát ne tegye. De aki szívesen játszik, csak „veszítse” el a könyvét bátran – izgalmas dolog könyveket találni, pláne, ha még az érdklődésünkt is felkeltik, és el is olvassuk őket. Kalandra fel! :-)

  • Ma Nagyváradon el fogom vesziiteni A 22es csapdáját és nagyon sziivesen megtalálnám Oriana Fallaci: Ha meghal a Nap 2. kötetét.
    Játszani jóóóóóóóóóó!

  • Egy ma elveszített és ma megtalált könyv: Kurt Starke – Te meg én-mi ketten
    Az ötlet nagyon kreatív és nagyon értékelem!
    Elolvasás után bekapcsolódunk párommal a játékba, mivel együtt találtuk!Elég irónikus…
    Remélem igazán nagy sikere lesz, nálunk biztos nem törik meg a játék!!
    Jó olvasást mindenkinek!!!

  • Sziasztok, én is csatlakoztam az elveszítők táborához. Igaz, én egy vidéki városban, de remélem mifelénk is csatlakoznak a játékhoz többen. Amit elhagytam :Anchee Min-Vörös Azalea, Cristian Signol- Csillagok útja, valamint egy szerelmes regény, ami egy látó lány és egy vak férfiról szól. A címe:Szemedben élek.

  • Sziasztok!
    NNaaa szerintem erre találták ki a könyvtár nevű helyet. Miért kéne az amúgy is papír reklámhulladékkal teli városokat traktálni további papírokkal. A könyvtárban a könyveket megtisztelik azzal, hogy kategórizálják és vigyáznak rájuk. Elképzelek egy hajléktalant aki egy fázós késő őszi estén „befűt” Ady összes-sel…pffff….. mert hát ugye nem rajong mindenki a könyvekért. Vagy pl. kinek van gusztusa egy elázott, kutyapisis vagy éppen egy madár által „megtisztelt” példányhoz hozzányúlni. Ugyeee neeeem…
    Kérlek ezen gondolkodjatok el.
    Annyi más izgalmas játék van.
    Üdv. Egy könyvmoly :)

  • Teodora! Nem kell így „lefikázni” egy ilyen nemes kezdeményezést, csak egyszerűen nem kell felvenned a földről a kutyapisis könyvet!:-)

  • Ma jutott el hozzám az emil, ami tájékoztat a játékról.
    És nagyon tetszik:-)
    Szeretem, ha valaki kitalál valami újat, valami jót, ami összeköti és közelebb hozza az emberket egymáshoz, ami érdekes, izgi:-)
    És mint könyvtáros lassan végzős hallgató, elgondokodtam, hogy szivesen írnék erről szakdolgozoatot:-)
    Szóval nagyon tetszik, köszönöm mindenkinek, aki részese kezdve a kitalálótól a játékban résztvevőkig-)

  • Jó ötlet ez a szakdolgozat, nagyon jót lehetne írni a játékból. Ha elkészül, remélem megosztod velünk. :)

  • Gárdonyi Géza Általános Iskola és Szakiskola Ács szerint:

    Iskolánkban elhagytuk a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott könyvet. A gyerekek nagy izgalommal keresték. Úgy tudjuk, már meg is találta valaki! Innentől a könyv a maga útját járja…

  • Én ma találtam egy könyvet a suliban,ahol dolgozom, gondolom egy diák volt a „tettes.” Duplán örülök, mert egy régen olvasott kedvenc könyvemre akadtam( Fable: My fair lord, persze majd én is elhagyom:)), és azért is, hogy van olyan diákunk, akit lelkesít ez a játék. Most gondolkodom, hogy mit veszítsek el a saját könyveimből. Az ötletet jónak tartom,mert a könyvtárban tényleg vigyáznak a könyvekre, de amikor sokan azt sem tudják, hol található a könyvtár a városban, nem hiszem, hogy sokra megyünk a szép és gondosan őrzött könyvekkel.

  • Remek kezdeményezés! Pont kezdett elfogyni a vécépapír és a gyújtós a hajléktalanszállásokon és így Vitray, Vámos és Verrasztó is megszabadulhat a nyakukon maradt pocsék könyveiktől. Ezzel Marika néni is remekül leplezheti szociális tevékenységnek a Cavinton bevételének elmaradása miatti könyvelhagyásait.
    Itt az idő, hogy újra az utcára kerüljenek a Lenin összesek!

    Vivát! Vivát!

  • Nagyon tetszik a kezdeményezés, csak azt sajnálom, hogy nem lehet városonként rákeresni az éppen ott tartózkodó könyvekre. Szerintem nem lenne nehéz megoldani, és rengeteget segítene.
    Mindent összevetve nagyon jó a program, és már meg is találták a könyvem!!! :)

  • Kedves Teodóra-könyvmoly!(114-es)
    A könyvelveszítők nem feltétlenül felelőtlen, trehány emberek. Én például már nappal kinéztem egy megtisztelő helyet a könyvem számára, és este mégse oda tettem, mert féltem, hogy a szabad ég alatt – borússá válván az idő – megázhat. Ahogy olvasom, a könyvelveszítők vissza-visszatérnek meglátogatni elhagyott könyvüket, s ha látnák, hogy rosszul érzi magát ott, ahol elhagyták, bizonyára jobb helyet keresnek számára. (Én legalábbis így tettem volna, s kutyapisi-, madárkakamentes helyet kerestem volna, amennyire lehet. Legalább annyira igyekeztem volna biztonságba helyezni, mint önmagamat szoktam, dehát engem is tojt már le kismadár, és nem dőlt összte a világ! Ettől még nem ülök otthon életem végéig egy biztonságos polcon…)
    abban igazad van , hogy nem kell az amúgy is papír reklámhulladékkal teli városokat traktálni további papírokkal. Csakhogy a könyv nem pusztán papír!
    S ezt még akár egy hajléktalan is tudhatja. A hajléktalanok nem feltétlenül a kultúrálatlanságuk miatt azok. Engem nem bántana, ha látnám, hogy a könyvemet egy hajléktalan veszi magához, még akkor sem, ha tudnám, hogy nem fog nekem visszajelezni az interneten.

  • Sziasztok!
    Jó ötlet, de én is kicsit szkeptikus vagyok. (Úgy érzem, kicsi a valószínűsége, hogy olyasvalaki találja meg, aki értékelni is fogja.) Sajnos. De szurkolok.
    Nem olvastam végig a hozzászólásokat, szóval ha más már írt volna hasonlót, akkor bocs.
    Mivel kedvenc könyveimbe rendszeresen beleolvasok, nem szívesen veszíteném el egyiket sem. (Elég volt, amikor ezt megtette helyettem egy gyerekkori jóbarátom. A könyveket véletlenül találtuk meg évekkel később az egyik szekrényük mögött. :) ) Viszont gondolkodom azon, hogy esetleg egy-egy antikváriumból megrendelt ‘másodpéldányt’…

  • Sziasztok.
    A Borsán olvastam a kezdeményezésről. Én is csatlakozni fogok, mert nagyon tetszik az ötlet!
    Az iwiw-en az üzenőfalon is kiírtam az oldalt, hogy adják tovább az ismerőseim másoknak is.
    Ildikó

  • Szerintem ti mind lököttek vagytok. És mi van, ha valaki a kukába veszíti el a könyveiteket? Tüzelőtámogatás a csöviknek? Beszarás..

  • Én most fogok beszállni a játékba. Remélem, egyszer majd én fogok találni valahogy egy ily módon elveszített könyvet. :)

  • Szkeptikusok: gondoljatok a pitypangra vagy a gesztenyefára, és minden élőre, ami élni akar! Vajon hány kis pitypangernyő, és hány gesztenyetermés kapaszkodhat meg az összes közül a földben, akik mind élni akarnak?
    A gondolat és a művészet is élni akar (hűűű, de patetikus voltam :), hát segítsünk ebben, most éppen a könyvpotyogtatással. Hátha egy-két könyv igazán célba talál, „földet fog”…
    Ja, és hogy nem jön vissza vagy én nem találok elveszített könyveket? Ez is hozzá tartozik. Nem kesergek emiatt.

    Könyveikhez darabonként féltve ragaszkodóktól kérdem: mi lenne a pitypanggal és a gesztenyefával, ha magukhoz ragasztanák a termésüket, és nem engednék el :)))

    Holnap megyek a munkahelyemre, egy kollégiumba, és jól meg fogom fertőzni a diákokat: játsszanak és csatlakozzanak. Sokat fognak nyerni, no nem „könyvdarabban”.
    Ja, és útközben véletlenül el fogok veszíteni egy könyvet.

    Üdv mindenkinek, jó játékot!

  • Remek az ötlet!
    Mi is csatlakozunk a játékhoz olvasóink által felajánlott és otthonról hozott saját könyveinkkel.
    Könyvtárosok

  • Az oké, hogy elveszítjük, de mi van, ha még kell neked, és nem látod többé! (akkor megszívtad!) Vagy azt nem kell elhagyni!

  • Remek ötlet! :) Én is alig várom, hogy egyszer elveszett könyveket találjak az utcán, parkban, valahol… (Sokat szoktam sétálni, pláne ilyen szép időben, szóval a remény megvan.) Remélem, valaki a Margitszigeten is szándékozik pár érdekes kötetet elhagyni (Fable-függő vagyok, szóval tőle bármi előnyben :D)
    Én pedig kezdetnek négy könyvemet kiválasztottam, és holnap kora délután elszórom erre-arra a városban… egy biztos kerül majd a Károlyi-kertbe is :)

  • Hahoooo!!
    Nálam van a könyvatetk amely,
    a PARFÜM c. könyv!! Tatabányán találta a barétnőm 1nöi mosdóban!!
    Nagyon tetszik a könyv,a fimet így már nem fogoom megnézni…
    mondják is hogy nem nagy siker!
    jobb a könyv!!

  • Most találtam rá erre a kezdeményezésre, hamarosan csatlakozni fogok, azzal, hogy egy most megjelenő, kortárs alkotók munkáiból összeállított válogatás kötetet el fogok hagyni…
    S ajánlom ezt mások figyelmébe is!
    FANTASZTIKUS!!!!! :)

  • ebbe van némi hátulütő is, ha pl elhagyod délután 5 kor, majd fél hatkor elkezd zuhogni az eső, és rongyá ázik, akkor azzal annyit értél el hogy tönkre tedd a könyvedet a semmiért, am én már 2 könyvet is találtam, 1 fairy oakot meg 1 twilightet, mindkettőt elhagytam, de nem direkt, egyszer a vonatot aludtam el és amikor megállt futnom kellet, és véletlenül otthagytam, a másikat meg a suliban vesztettem el, remélem nem lett bajuk

  • Idén is lesz Nagy Könyvelhagyó Nap méghozzá március 25-én !
    Én tuti ott leszek és te ?

  • Hát, ha ott nem is leszek, de azért követni fogom ;) Szerintem nagyon jó ez a program, nagyon sok új könyvhöz lehet így hozzájutni, és ráadásul csak úgy megtalálod, nekem nagyon tetszik :)

  • Igen ez nagyon jó móka, hasonló azokhoz a játékokhoz amiket régen játszottunk a nyári táborokban.

  • Óh, milyen játékok voltak ezek??? Ezek szerint ti már hamarabb kitaláltátok a könyvelhagyó „játékot”?

  • Nem… Már pontosan nem tudom, de hasonló játékokat már nyomtunk még 7-es koromban a nyári kalndos táborban.

  • Jah, már azt hittem, az tök jó lett volna. Sokan részt vesznek még ezen a mókán? Csak mert úgy érzem, hogy egyre kisebb az érdeklődés… :S

  • El kell hagynod egy könyvet, hogy más megtalálja és elolvassa a benne lévő üzenetet, majd otthagyod, hogy más is megtalálja és így tovább…

  • El kell hagynod egy könyvet, hogy más megtalálja és elolvassa a benne lévő üzenetet, majd otthagyod, hogy más is megtalálja és így tovább…

  • azta ez elég ötletes kezdeményezés:)
    Remélem én is belerohanok valahol egy elhagyott könyvbe:P
    De ahogy olvastam ez már nem mai ötlet. Kéne valami hasonló tömeges megmozdulás az olvasók körében.

  • Hát ilyen elhagyom a könyvem és olvasd és hagyd el utána dolgot nem…..van 1 olyan,hogy lehet szavazni a kedvenc könyvünkre de gondolom ha tényleg szeretsz olvasni akkor erről hallottál. Én a libriben szaladtam bele.

  • Menj fel a libri oldalára ott minden részletet megtalálsz. Roppant egyszerű szavazol és a végén kiderül melyik az ország kedvenc könyve. A szavazók között pedig valaki ölébe pottyanhat egy 160ezres könyvutalvány :P

  • 160 ezres könyvutalvány??? abból lehet ám venni pár darab könyvet..:) nem semmi!
    Ti mire szavaztatok? Sztetek melyik könyv fog nyerni? Hamarosan szűkül a kör 50 könyvre, nem?

  • Na mijaszösz?
    Pont a napokban bámultam egy könyves bolt kirakatába és gondolkodtam elnézve a könyveket,hogy különbözőek vagyunk de mégis melyik könyv érdekelheti legjobban az embereket. Ez egy picit olyan intim de még annyira nem,hogy ne lehessen megkérdezni:)
    Nagyon szimpatikus ez a szavazás. De nem sok mindent tudok róla. Esetleg MackóPackó te tudsz valamit mondani? Látom már itt valami fordulóról is szó van.

  • Lehet hogy most nem fog tetszeni sokaknak amit írok, de minek 160ezres könyvutalvány, ha kb minden könyv megtalálható a neten, ingyé, bárki számára, csak keresni kell :P

  • utánanéztem és én már szavaztam is. különböző kategróiában( gyerekkönyv, gazstro, ismeretterj, szép és szórakoztató irodalom) keresik a legjobb könyvet. Szavazni kell. kategóriánként van lista és ott tudsz szavazni egy könyve, ajánlani, illetve nem ajánlani azt. ha nem ajánlod, akkor a listán lévő helyén rontasz, ha ajánlod, akkor pedig javítasz a helyezésen.
    pár nap múlva a szavazás második fordulójában már csak 50-50 legjobb könyv megy tovább, utána a 10 legjobb-ból kerül ki a győztes.

    és ami a legjobb, a szavazók ugye nyernek. mondjuk én nem 160 ezres utalványt láttam, hanem pár ezreset.

  • Ilyen alapon ha csak felmész lerontani az Összes könyvet, megnövelheted az esélyed hogy nyerj, hisz negatív szavazó is szavazó :) De az ember csak nem szavazza le kedvenc könyvét, és különben is, ha nem ismered, ne szavazz

  • Révész!
    Könyvesboltban nem csak olyan könyveket lehet venni ami neten is elérhető. Gondolj bele azokra a könyvekre ami tele van gyönyörű képekkel kitűnő papíron. Mondjuk egy kemény fedeles képregény vagy egy eszméletlen ismeretterjesztő könyv. Szóval én azért tudnám mire költeni :P

  • ŐŐŐŐŐŐŐ……eZ MEG milyen oldal vki segíítene????????

  • Mackó, meddig tart a szavazás, csak mert ha már ötven könyv van bent, akkor nem biztos, hogy ki tudom választani a saját kedvenceimet, de mindenképp szeretnék szavazni.

  • Az ötlet meghalt. A linkek ma már nem létező oldalakra navigálnak.
    A Könyvmegálló programban részt vettem, többször tettem a Bosnyák téri vasszekrénybe szépirodalmi műveket. Mind elvitték, de másikat nem tettek a helyébe. Vajon hová kerültek? A „Minden könyv 400,- forint” ponyvaregény árusokhoz? Nem tudni.
    Magyarországon kevesen olvasnak, sokan lopnak. :(

    • Kedves Ági, a játék még elérhető, igaz már más oldalon (https://konyvtarak.hu/veszits-el-egy-konyvet) és jelenleg jóval kisebb nyilvánosság mellett.
      A Könyvmegálló remek ötlet, és bár megértem a rossz érzéseket, de talán tényleg jó helyre kerültek azok a könyvek is.
      Köszönjük a hozzászólást!

  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük